Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Iz JUROM centra poručuju: LEGALIZUJTE VAŠE KUĆE!

rssBookmark and Share

Niš 21.04.2021. Južna Srbija Info

"Pozivamo Rome vlasnike kuća u romskim naseljima iz Niša I Leskovca da nam se prijave da im pomognemo da legalizuju , da ozakone svoje kuće. JUROM Centar (YUROM) pomaže prvih 50 vlasnika kuća koji nam se jave", pozivaju iz ove romske organizacije.

Iz JUROM centra poručuju: LEGALIZUJTE  VAŠE  KUĆE!

KAKO FUNKCIONIŠE ZAKON O OZAKONjENjU?

Ovaj zakon je najpre namenjen običnim ljudima, u većini slučajeva, građanima koji su lošijeg ekonomskog stanja, pa su bili prinuđeni da svoje kuće i objekte zidaju bez potrebnih dozvola.

Uz pomoć ovog zakona, vlasnici “divljih” nelegalnih objekata dobiće legalne kuće na koje će uredno plaćati porez. Odnosno, to su „čiste kuće“ koje će moći da ostave u nasledstvo svojoj deci, unucima, moćićete da ih prodajete po većoj ceni jer su legalne I ozakonjene, moćićete da ih popravite uz  finansijsku pomoć drugih medjunarodnih organizacija  ili će moći da ih koriste kao hipoteku za kredit.

KOJE SU POSLEDICE NEPOŠTOVANjA ZAKONA O OZAKONjENjU OBJEKATA?
Ovde posledice mogu biti veoma kobne, pa se Vaša nelegalno podignuta kuća ili stan, mogu srušiti. Mnogo je jednostavniji i bolji način da se izvrši legalizacija objekta, sada sa novim pogodnostima.

Da bi se legalizovala kuća od 100 kvadrata, sada Vam je potrebno svega 5.000,00 dinara. Ali I to će umesto vas platiti JUROM centar, odnosno Regionalni Savet za saradnju I Fondacija za otvoreno društvo koji finansijski pomaže ovu pilot akciju ozakonjenja kuća u romskim naseljima u Srbiji .

KOJI DOKUMENTI SU POTREBNI ZA DOKAZIVANjE VLASNIŠTVA NAD OBJEKTOM

Da bi građanin mogao da ozakoni svoju kuću, stan, garažu ili lokal, potrebno je dostaviti dokaz o odgovarajućem pravu nad građevinskim zemljištem, ili objektom. Tu se podrazumeva: pravosnažna sudska presuda; ugovor o prenosu prava korišćenja, odnosno kupovini zemljišta, ugovor o kupovini objekta ili kupovini objekta u izgradnji, pravosnažno rešenje o nasleđivanju. 

UKOLIKO NE POSTOJI DOKAZ O VLASNIŠTVU, KAKO SE MOŽE LEGALIZOVATI OBJEKAT?

Ako stanari godinama žive u određenoj kući, a nemaju pri tome dokaz o vlasništvu, mogu da ozakone svoje objekte tako što će priložiti dokaz da su savesni korisnici – a to su plaćeni računi za porez, struju, komunalije.

DA LI POSTOJE GRAĐANI KOJI SU OSLOBOĐENI PLAĆANjA TAKSE?

Odgovor je DA,…. a u te kategorije spadaju ljudi sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći kao i samohrani roditelji, uz uslov da su vlasnici kuća ili stanova do 100 kvm.

KONTAKT : Ako su vam neophodna dodatna pojašnjenja za vaš objekat, slobodno nas kontaktirajte 

Telefonom 018 424 69 40 , ili na sledeću meil adresu yuromcentar@sbb.rs , takođe  možete  doći u našu kancelariju, Adresa: JUROM Centra  u Nišu  na adresu Trg Kralja Aleksandra 2a , Poslovni centar Aleksandrija lokal broj M 11 (preko puta pekare “Bata Bane” kod Komercjalne banke u Nišu) 

 

Komentara: 0


#   Niš   Romi   legalizacija objekata   Osman Balić   Yurom   Jurom
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima