Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изостала помоћ за завејане

rssBookmark and Share

Босилеград 19.01.2012. Аутор: В. Ристић, Данас

Врање, Трговиште, Владичин Хан, Сурдулица, Босилеград

Председници општина на југу Србије огорчени на државу због одсуства реакције на велике снежне наносе

Изостала помоћ за завејане

Проблем са снегом није политички, али овакав однос Владе Србије доводи нас у ситуацију да почнемо да сумњамо да ли смо ми уопште део Србије, резигниран је у констатацији за Данас Зоран Антић, председник Градског одбора СПС у Врању. Он наводи да је неодговорно „да нико из надлежних министарстава не нађе за сходно да дође на југ Србије и да се на лицу места увери у чињенице да недостају нафта и тешка механизација и да постоје проблеми у пружању лекарске помоћи“. Антић наводи и пример из села Вишевца, на Светом Илији изнад Врања, где због великих сметова преминула старица умало није „сахрањена“ у снегу.

Председник општине Босилеград Владимир Захаријев за Данас подсећа да је изостала помоћ овој општини и јесенас када су харали пожари, али и сада, када је налетео зимски талас са сметовима који у селима достижу висину и до два метра.

- Министар Шутановац нас чак прозива да нисмо поднели захтев за помоћ. Па нисмо ми нападнути па да тражимо помоћ од министра војног. Захтев смо упутили Министарству за инфраструктуру још пре десетак дана, али нема никаквог одговора, никог ко жели са нама да разговара када их позовемо телефоном, отворен је Захаријев. У босилеградској општини десет села је и даље у снежној блокади са више од 1.200 становника. „Троје покојника је сахрањено у нехуманим условима, а због блокаде ми и не знамо да ли има оних којима је неопходна хитна лекарска помоћ, каже Захаријев.

Председник општине Трговиште Дарко Томић (ДСС), за Данас наводи да иако им је владином одлуком одобрено 5.000 литара дизела, до јуче није стигао ни литар, прецизирајући да је једини контакт са „властима у Београду остварен преко народног посланика ДС из Врања Горана Стефановића који је звао да пита за приоритетну помоћ“.

- У блокади је 500 домаћинстава са 1.400 становника. Узалудно покушавамо данима да добијемо некога из владе, али телефони су оглувели, наводи Томић. Он указује на још једну димензију могућих последица снежних падавина, а то су поплаве до којих може доћи на пролеће када са брда почне да се топи снег чији су наноси од 70 центиметара до два метра. Он наводи да им је неопходно најмање пет милиона динара да плате механизацију, а разматра се и ситуација за увођење ванредног стања.

У сурдуличкој општини сопственим средствима и расположивом механизацијом успели су да очисте регионалне и локалне путне правце, али председник ове општине Новица Тончев (СПС) истиче „да без помоћи из Београда, а услед нових падавина које се најављују неће имати финансијске капацитете да одрже ситуацију под контролом“.

- Из Београда нема никаквог одговора, а ми покушавамо да одблокирамо два села. Три пута смо безуспешно покушавали да дођемо до неког од министара, па морамо да се сналазимо сами, каже Тончев за Данас.

Ханчани могу сами?

Председник општине Владичин Хан, Ненад Митровић (ДС) сматра да „Ханчани могу сами и да не треба кукати већ уложити све снаге да се ситуација санира колико је то могуће. „Ми смо помогли и радницима ЕПС-а да доведу у ред нисконапонску мрежу, али очекујемо да ЕПС искаже већу озбиљност у стратешким пројектима реконструкције локалне електро мреже“, наводи Митровић.

Коментара: 0


#   Зоран Антић   Босилеград   Владичин Хан   Трговиште   Новица Тончев   председник општине   Владимир Захаријев   Ненад Митровић   југ Србије
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима