Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izostala pomoć za zavejane

rssBookmark and Share

Bosilegrad 19.01.2012. Autor: V. Ristić, Danas

Vranje, Trgovište, Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad

Predsednici opština na jugu Srbije ogorčeni na državu zbog odsustva reakcije na velike snežne nanose

Izostala pomoć za zavejane

Problem sa snegom nije politički, ali ovakav odnos Vlade Srbije dovodi nas u situaciju da počnemo da sumnjamo da li smo mi uopšte deo Srbije, rezigniran je u konstataciji za Danas Zoran Antić, predsednik Gradskog odbora SPS u Vranju. On navodi da je neodgovorno „da niko iz nadležnih ministarstava ne nađe za shodno da dođe na jug Srbije i da se na licu mesta uveri u činjenice da nedostaju nafta i teška mehanizacija i da postoje problemi u pružanju lekarske pomoći“. Antić navodi i primer iz sela Viševca, na Svetom Iliji iznad Vranja, gde zbog velikih smetova preminula starica umalo nije „sahranjena“ u snegu.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev za Danas podseća da je izostala pomoć ovoj opštini i jesenas kada su harali požari, ali i sada, kada je naleteo zimski talas sa smetovima koji u selima dostižu visinu i do dva metra.

- Ministar Šutanovac nas čak proziva da nismo podneli zahtev za pomoć. Pa nismo mi napadnuti pa da tražimo pomoć od ministra vojnog. Zahtev smo uputili Ministarstvu za infrastrukturu još pre desetak dana, ali nema nikakvog odgovora, nikog ko želi sa nama da razgovara kada ih pozovemo telefonom, otvoren je Zaharijev. U bosilegradskoj opštini deset sela je i dalje u snežnoj blokadi sa više od 1.200 stanovnika. „Troje pokojnika je sahranjeno u nehumanim uslovima, a zbog blokade mi i ne znamo da li ima onih kojima je neophodna hitna lekarska pomoć, kaže Zaharijev.

Predsednik opštine Trgovište Darko Tomić (DSS), za Danas navodi da iako im je vladinom odlukom odobreno 5.000 litara dizela, do juče nije stigao ni litar, precizirajući da je jedini kontakt sa „vlastima u Beogradu ostvaren preko narodnog poslanika DS iz Vranja Gorana Stefanovića koji je zvao da pita za prioritetnu pomoć“.

- U blokadi je 500 domaćinstava sa 1.400 stanovnika. Uzaludno pokušavamo danima da dobijemo nekoga iz vlade, ali telefoni su ogluveli, navodi Tomić. On ukazuje na još jednu dimenziju mogućih posledica snežnih padavina, a to su poplave do kojih može doći na proleće kada sa brda počne da se topi sneg čiji su nanosi od 70 centimetara do dva metra. On navodi da im je neophodno najmanje pet miliona dinara da plate mehanizaciju, a razmatra se i situacija za uvođenje vanrednog stanja.

U surduličkoj opštini sopstvenim sredstvima i raspoloživom mehanizacijom uspeli su da očiste regionalne i lokalne putne pravce, ali predsednik ove opštine Novica Tončev (SPS) ističe „da bez pomoći iz Beograda, a usled novih padavina koje se najavljuju neće imati finansijske kapacitete da održe situaciju pod kontrolom“.

- Iz Beograda nema nikakvog odgovora, a mi pokušavamo da odblokiramo dva sela. Tri puta smo bezuspešno pokušavali da dođemo do nekog od ministara, pa moramo da se snalazimo sami, kaže Tončev za Danas.

Hančani mogu sami?

Predsednik opštine Vladičin Han, Nenad Mitrović (DS) smatra da „Hančani mogu sami i da ne treba kukati već uložiti sve snage da se situacija sanira koliko je to moguće. „Mi smo pomogli i radnicima EPS-a da dovedu u red niskonaponsku mrežu, ali očekujemo da EPS iskaže veću ozbiljnost u strateškim projektima rekonstrukcije lokalne elektro mreže“, navodi Mitrović.

Komentara: 0


#   Zoran Antić   Bosilegrad   Vladičin Han   Trgovište   Novica Tončev   predsednik opštine   Vladimir Zaharijev   Nenad Mitrović   jug Srbije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima