Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јужна Морава опет је "тужна" – њоме плутају флаше, гуме и други отпад

rssBookmark and Share

Врање 17.04.2021. Данијела Манић Стојилковић РТС, Јужма Србија Инфо

Извештај колегинице са РТС-а говори много о нашој личној одгворности према свом природном окружењу.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Пре тачно десет година чланови Удружења екстремних спортиста у Врању снимили су филм о загађењу Јужне Мораве под називом "Тужна Морава" и покренули акције чишћења обала и речног корита. Сада је река поново препуна разног отпада.

Отпад и смеће на обалама, кесе на грању, по води плутају флаше, гуме и други отпад. Најупорнији риболовци покушавају да нађу место за пецање, а пролазници због непријатних мириса беже од обале.

"И хемија и органски отпад и тако даље, тако да ће Морава докле год се не направи овај колектор који предвиђају где ће да се ради то пречишћавање воде, дотле ће да буде тако", каже један од анкетираних грађана. 

"Ја се сећам пре 30 година као млад момак, као дечкић, да су ту били примерци сомова од можда 20-30 килограма, сада немамо ниједну рибу, ниједно живо створење у води", сећа се мештанин.

Србољуб Пешић је пре деценију снимио Јужну Мораву, од Златокопа до Врањске бање, чамцем Сектора за ванредне ситуације. Водом и копном, избегавали су препреке и барикаде од флаша и отпада. Слика иста и данас.

"Држава да системски реши тај проблем на тај начин што ће да то одлагање отпада реши, што ће да реши те рециклажне центре, рециклажна дворишта, систем за пречишћавање вода. Све је то познато, све то знамо, људи већ раде, само треба да се крене већ једном", истиче Србољуб Пешић, аутор филма "Тужна Морава". 

У селима уз реку, где су пре седам година постављени контејнери, река је чиста за разлику од других деоница.

"Ово што се у последње време дешава са Моравом је и последица поплава које су биле, тако да је и ово сметлиште које се налази у самој општини Бујановац већом бујицом воде Морава донела са тог њиховог локалног сметлишта", наводи Нела Цветковић, члан Градског већа Врања за екологију. 

Бујановац санира сметлиште у Раковцу, крај Јужне Мораве, припремљен је и пројекат изградње рециклажног центра. И до њих, Моравицом и Биначком Моравом, стиже отпад, а бројна су и сметлишта уз реку.


#   Врање   екологија   Јужна Морава   РТС   отпад   загађење
@rts_vesti @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима