Јужна Србија Инфо

Утисци са регате "Тужна Морава"

rssBookmark and Share

Врање 12.08.2016. РТС

Извиђачи из Врања опловили су читав ток Јужне Мораве, од Бујановца до Варварина, скенирали критична места, сада припремају извештај о стању реке и њених обала.
Документацију ће предати Министарству одбране, Сектору за ванредне ситуације, свим локалним самоуправама кроз које пролази Јужна Морава.

Десетодневна регата Тужна Морава успешно је завршена.
Десетодневна регата Тужна Морава успешно је завршена.

За 12 извиђача пут дуг 232 километра Јужном Моравом био је пун изазова. Очекивали су малу пловност реке у горњем току, пластичне флаше и балване. Неочекивано су остали без камере којом су снимали критичне тачке.

"Почела је да снима 2011. године и некако је симболично завршила, пала је у воду. Надам се да није само симболичан завршетак њене мисије и да ће коначно неко нешто урадити на Морави", каже Србољуб Пешић, члан регате.

Опремљени дроном и фотоапаратима наставили су мисију. Уцртали у карте места опасна по изливање реке, где је потребно пошумљавање приобаља, у каквом је стању обала. Уочили су тридесет критичних тачака, на пет места због експлоатације или препрека прети изливање из корита.

"Средњи ток карактерише изузетно велика експлоатација шљунка, док је за завршни ток, пред ушће, карактеристично зајезеривање реке", каже Јован Коцевски, старешина регате.

"Имали смо потешкоћа, пре свега веслање од Ниша па навише. Зато што је река била језеро и тада смо веслали и по 30 километара", каже Игњат Ристић, члан регате.

Основни циљ регате је еколошки, прикупљену документацију за 40 дана предаће надлежним институцијама, локалним самоуправама како би санирали водоток и обале. А у местима у којима су одмарали, чланови регате промовисали су извиђаштво.

"Регата нам је помогла у јачању тимског духа на чамцу и због упознавања нових људи у другим општинама", каже Вукашин Стојановић, члан регате.

"Најјачи утисак је контраст у целом току Јужне Мораве. Овде код нас је загађено, а доле чисто, чак смо се негде и купали", каже Лазар Радуловић, члан регате.

Док анализирају резултате и сумирају утиске, чланови Извиђачког одреда "Завичај 1093" размишљају о новим подухватима. Јављали су им се грађани и извиђачка удружења, предлажу да сличну регату понове на Нишави или Власини.

РТС

video...

Коментара: 0


#   Врање   Бујановац   екологија   Јужна Морава   пошумљавање
@


 


[ Додај коментар ]