Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ко не плати РТС таксу ЕПС ће му сећи струју?

Bookmark and Share

23.12.2015. К. Благовић, Г. Авалић, Блиц

Такса за јавне сервисе улази у рачун за струју, а ЕПС ће неплатишама слати утужитеље и може да им искључи струју, каже Зоран Поповић, председник УО РТС.

Не зна ништа о такси: Директор ЕПС Александар Обрадовић Фото: Ненад Божовић / РАС Србија
Не зна ништа о такси: Директор ЕПС Александар Обрадовић Фото: Ненад Божовић / РАС Србија

Предлогом закона о привременом уређивању начина наплате таксе предвиђено је да висина таксе буде 150 динара и да се наплаћује уз рачун за струју почев од 1. јануара 2016.

Такса неће бити посебно одвојена на рачуну за струју, већ ће ући у суму коју грађани морају да плате на име утрошене енергије. Поред постојећих ставки о количини потрошене јефтине и скупе струје, на рачуну ће бити наведена и ставка таксе за јавни сервис.

То значи да грађани неће имати могућност избора по питању плаћања таксе. Ако је не плате, чека их утужење, и то, како тврде у РТС, од ЕПС-а.

- Нисам видео предлог закона, али су ми објаснили из правног тима РТС да ће грађани морати да плаћају таксу и да она улази у рачун за струју. Рекли су ми да ће ЕПС бити задужен да осигура наплату, као и да ће он слати утужитеље неплатишама - каже Зоран Поповић за "Блиц".

 У правној служби су ми рекли да ће ЕПС слати утужитеље неплатишама Зоран Поповић (РТС):
На питање да ли ће ЕПС онима који не плате таксу моћи и да обустави испоруку електричне енергије, Поповић каже: "ЕПС ће моћи и да искључи струју".

У ЕПС, међутим, не знају ништа о томе. На питање да ли ће ЕПС због дуга за РТС таксу моћи да сече и струју, директор ЕПС Александар Обрадовић одговара: "За нас је таква одредба непозната. Када закон и подзаконска акта буду усвојени, тада можемо разговарати о уговору са РТС и нашим међусобним правима и обавезама".

Такса за РТС и РТВ 150 динара
Предлог закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис, који ће бити на дневном реду нове седнице Скупштине Србије, предвиђа да такса за РТС и РТВ износи 150 динара и да се наплаћује кроз рачун за струју.

Коментара: 1


#   струја   ЕПС   РТС   рачуни   Александар Обрадовић   извршитељи   ТВ претплата   утужења   Јавни сервис   предлог закона   Зоран Поповић
@EPSsnabdevanje @rts_vesti @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Perkan, 24.12.2015.:
    Kojim propisima je to regulisano?
    Tako nesto mora se regulisati ugovorom izmedju 3 strane.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима