Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ko ne plati RTS taksu EPS će mu seći struju?

Bookmark and Share

23.12.2015. K. Blagović, G. Avalić, Blic

Taksa za javne servise ulazi u račun za struju, a EPS će neplatišama slati utužitelje i može da im isključi struju, kaže Zoran Popović, predsednik UO RTS.

Ne zna ništa o taksi: Direktor EPS Aleksandar Obradović Foto: Nenad Božović / RAS Srbija
Ne zna ništa o taksi: Direktor EPS Aleksandar Obradović Foto: Nenad Božović / RAS Srbija

Predlogom zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse predviđeno je da visina takse bude 150 dinara i da se naplaćuje uz račun za struju počev od 1. januara 2016.

Taksa neće biti posebno odvojena na računu za struju, već će ući u sumu koju građani moraju da plate na ime utrošene energije. Pored postojećih stavki o količini potrošene jeftine i skupe struje, na računu će biti navedena i stavka takse za javni servis.

To znači da građani neće imati mogućnost izbora po pitanju plaćanja takse. Ako je ne plate, čeka ih utuženje, i to, kako tvrde u RTS, od EPS-a.

- Nisam video predlog zakona, ali su mi objasnili iz pravnog tima RTS da će građani morati da plaćaju taksu i da ona ulazi u račun za struju. Rekli su mi da će EPS biti zadužen da osigura naplatu, kao i da će on slati utužitelje neplatišama - kaže Zoran Popović za "Blic".

 U pravnoj službi su mi rekli da će EPS slati utužitelje neplatišama Zoran Popović (RTS):
Na pitanje da li će EPS onima koji ne plate taksu moći i da obustavi isporuku električne energije, Popović kaže: "EPS će moći i da isključi struju".

U EPS, međutim, ne znaju ništa o tome. Na pitanje da li će EPS zbog duga za RTS taksu moći da seče i struju, direktor EPS Aleksandar Obradović odgovara: "Za nas je takva odredba nepoznata. Kada zakon i podzakonska akta budu usvojeni, tada možemo razgovarati o ugovoru sa RTS i našim međusobnim pravima i obavezama".

Taksa za RTS i RTV 150 dinara
Predlog zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji će biti na dnevnom redu nove sednice Skupštine Srbije, predviđa da taksa za RTS i RTV iznosi 150 dinara i da se naplaćuje kroz račun za struju.

Komentara: 1


#   struja   EPS   RTS   računi   Aleksandar Obradović   izvršitelji   TV pretplata   utuženja   Javni servis   predlog zakona   Zoran Popović
@EPSsnabdevanje @rts_vesti @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Perkan, 24.12.2015.:
    Kojim propisima je to regulisano?
    Tako nesto mora se regulisati ugovorom izmedju 3 strane.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima