Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На ауто-путу од Ниша до Димитровграда, до прелаза Градина, нема ниједне бензинске пумпе, лопови користе непажњу на одмориштима

rssBookmark and Share

Пирот 03.07.2022. ОЛИВЕРА ВУКОСАВЉЕВИЋ И МАЈА РТС, Јужна Србија Инфо

Паневропска саобраћајница Коридор 10 најфреквентнија је током лета. Пред први велики туристички талас полиција је појачала контролу. Патроле су дуж целог ауто-пута на одмориштима, бензинским станицама и наплатним рампама.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

На вишечасовна чекања на граници и наплатним рампама, они који сваке године у сезони путују тим коридором, већ су навикли. Обавештења о гужвама и евентуалним радовима на путу била би им од користи. Први пут, такву информацију, као и помоћ, овог лета могу да добију и од полиције.

"Возачи се најчешће жале на то што на деоници ауто-пута од Ниша до Димитровграда, односно до граничног прелаза Градина, нема ниједне бензинске пумпе и ниједног паркиралишта са угоститељским објектима где би могли да направе паузу", каже командир СПИ Пирот, мајор полиције Драган Адамовић.

Полицијски службеници распоређени су на стотину локација на Коридору 10. То се показало као одличан потез државе, јер се учесници у саобраћају осећају безбедније. Посебно они који на одмор иду преко туристичких агенција, аутобусом, и који су често на мети лопова.

"Нашем водичу који направи паузу на одмаралиштима пуно значи и безбедније се осећају путници када знају да је то место обезбеђено, да не постоји могућност крађе у аутобусу. У сваком случају, они воде рачуна да ли се аутобус паркирао на безбедно место и на такав начин су нам путници апсолутно безбедни", истиче Петар Кнежевић из превозничке агенције "Гранд турс".

Ни путници у транзиту нису сасвим заштићени од лопова.

"Без обзира на то да ли су то наши држављани или странци, извршиоци ових кривичних дела долазе и покушавају да искористе тренутак одмора или непажње учесника у саобраћају. Користе повољан тренутак и одузимају ручни пртљаг, торбице или нешто слично, све оне предмете у којима се може налазити новац и вредности. Други начин, када се људима који транзитирају указује на евентуални квар возила који не постоји, а затим се ти људи, странци углавном, воде у сервисе који се налазе дуж Коридора 10 врши се наводна поправка, а након тога врши се наплата која износи више, понекад и више хиљада евра", указује Драган Богосавац, помоћник начелника Управе полиције Београд.

Прошле сезоне, кроз Србију је прошло више од четири милиона возила, односно тринаест и по милиона путника. Полиција је евидентирала 12 кривичних дела, 40 одсто мање него претходних година.

И то је, кажу у полицији, резултат појачане контроле која је на Коридору 10 успостављена прошле године.


#   Пирот   саобраћај   Димитровград   МУП РС   ауто-пут   лопови   коридор 10
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима