Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Косина на Коридору 10 биће ојачана галеријом

rssBookmark and Share

Грделичка клисура 30.08.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

У току је санација потпорне конструкције и даља стабилизација дела градилишта на Коридору 10, где је дошло до обрушавања 19. и 20. августа.
На том месту биће изграђен исти тип галерије као код Предејана, а чији је циљ да заштити све учеснике у саобраћају на ауто-путу, извештава РТС.

РТС: screeneshot
РТС: screeneshot

Суд части Инжењерске коморе Србије почео је истрагу ко је све и како пројектовао и препројектовао обезбеђивање брда код Предејана током градње дела Коридора 10, кроз Грделичку клисуру, где се три пута обрушио потпорни зид.

Надлежно министарство поднело је против 16 инжењера кривичне пријаве захтевајући да им се одузму лиценце. Биће саслушани и сви други који су на било који начин умешани у тај случај.

Косина 2 на јужном краку Коридора 10, на деоници Горње Поље – Царичина долина, обрушила се у два наврата – 19. и 20. августа. На овој деоници под косинама је око два километра, а обрушило се око 100 метара квадратних.

Инжењер "Коридора Србије" Леонид Вуковић рекао је за РТС да се тренутно ради санација потпорне конструкције и даља стабилизација тог дела градилишта.

"Изводе се радови на рашчишћавању терена од камења и дрвећа које се одронило, граде се приступни путеви ка горњем делу косине. Урађен је део платформе за машину за шипове и у току је изградња шипова за дубоко фундирање будуће галерије. Такође, разматрају се најадекватнија решења за уклањање средишњег, преосталог оштећеног дела потпорне конструкције", објаснио је Вуковић.

Истакао је да је на тој деоници напредак радова 91 проценат и да се ради још већим интензитетом како би се радови завршили у року, до краја године.

Још у јуну инжењери "Коридора" су видели да је потребна додатна стабилизација косине. Вуковић је истакао да се због комплексних геолошких услова врши свакодневни мониторинг померања и стабилности свих објеката у изградњи, укључујући и косине.

"Подаци које смо прикупљали мерењима су нам указивали да је овај део потпорне конструкције оптерећен и зато су 'Коридори' у јуну одлучили да се тај део косине додатно стабилизује изградњом галерије и додатног насипа, за шта је припремљена и одговарајућа документација и радови су и отпочели. Нажалост, догађаји су нас предухитрили", навео је Вуковић.

До обрушавања је у априлу 2017. било дошло и код тунела Предејане, где је изграђена галерија. Вуковић истиче да ће и на овој деоници бити изграђен исти тип галерије чији је циљ да заштити све учеснике у саобраћају на ауто-путу.

До сада су завршене три од шест деоница ауто-пута: тунел Предејане, као и деонице 5 и 6 које су испред и иза тунела Манајле.

"Приводе се крају радови на изградњи леве тунелске цеви у тунелу Манајле, док ће радови на десној тунелској цеви бити у октобру ове године. Под асфалтом је између 22 и 23 километра ауто-пута, а улажемо максималне напоре да до краја године изградимо модеран и безбедан ауто-пут кроз Грделичку клисуру", закључио је Вуковић.

Коментара: 0


#   саобраћај   ауто-пут   Грделичка клисура   коридор 10   потпорни зид   рушење   санација   кривичне пријаве   Царичина Долина
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима