Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Куда иду железничке трасе са опасним товаром (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Ниш 11.02.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

На прузи Ниш-Зајечар, између железничких станица Матејевац и Сврљиг, исклизнуло је пет вагон-цистерни са фосфорном киселином. Цистерне се нису преврнуле и нема опасности по становништво и животну средину. Узрок исклизнућа, тек се утврђује.

Фото: РТС
Фото: РТС

То је у последњих неколико месеци трећи инцидент везан за превоз опасних материја железницом, који су, срећом, прошли без озбиљнијих последица, али намеће питање ко се бави тим превозом и какве услове мора да испуни.

На возу који је саобраћао из Прахова за Шабац, није дошло до оштећења вагон-цистерни нити до цурења материја из њих, саопштено је из "Инфраструктуре Железнице Србије".

"Мерењем геометрије колосека на лицу места утврђено је да узрок ванредног догађаја није стање железничке инфраструктуре, посебно што је управо та деоница санирана 2018. године", рекао је Дејан Ђорђевић, директор Сектора за саобраћајне послове у Инфраструктури железнице.

Превртања вагона-цистерне са амонијаком пре двадесетак дана, када су евакуисани мештани села Јасеновика код Ниша, такође је прошло без последица по становништво.

Железничка комисија је утврдила да је одговоран приватни оператер "НЦЛ", због техничког стања вагона. За замашћене шине на барској прузи на Златибору крајем прошле године, одговоран је "Србија карго", један од пет оператера који превозе терет на пругама. 

Душан Гарибовић, генерални директор "Србија карго" рекао је да у свом саставу имају запослене који поседују међународне сертификате за превоз опасних материја.

"Имамо интерни пословник о превозу опасних материја на основу чега пратимо оперативно 24 часа дневно, односно 365 дана у години превоз опасних материја", рекао је Гарибовић.

Од свега што се превози железницом, трећину чине опасне материје.

Др Владимир Цветковић са Факултета безбедности Универзитета у Београду каже да превозно средство мора бити технички исправно уз одговарајући сертификат о исправности те цистерне.

"Мора постојати сертификат о обучености возача који управља, рецимо, у друмском саобраћају или железничком саобраћају, морају бити обучени сви људи који учествују у транспорту опасне робе за правилно реаговање у ситуацијама кад је дошло до изливања опасних материја", истакао је Цветковић.

Осим тога да ли су колосеци исправни и да ли су превозници предузели све мере безбедности, важно је и куда иду железничке трасе са опасним товаром. Од овог месеца, сав транспорт опасних материја иде испод центра Београда, јер је то једини преостали пут после прекида саобраћаја на прузи Београд - Нови Сад због реконструкције.

ВИДЕО: РТС

video...

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   Железнице Србије   Сврљиг   Дејан Ђорђевић   воз   цистерне   Горњи Матејевац   Нови Сад   Србија Карго
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима