Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Места за 468 студената на докторским студијама у Нишу

rssBookmark and Share

05.05.2017. В.П. Народне новине

Савет Универзитета у Нишу усвојио је предлоге факултета за број студената на докторским академским студијама у наредној академској години,а предлог је достављен на усвајање и Влади Републике Србије

Фото: Белами
Фото: Белами

На основу предлога који су достављени Савету Универзитета у Нишу, на 13 нишка факултета, уколико Влада то одбори, биће места за 468 студената од којих би се њих 125 школовало о трошку државе, а 343 би платило школовање.

На основу предлога највише места на докторским академским студијама има на Електронском факултету, сто, а исто толико кандидата би докторске академске студије могло да упише на Медицинском факултету Универзитета у Нишу. Електронски факултет је предложио 25 буџетских и 75 самофинансирајућих места, док би се на Медицинском факултету о трошку буџета школовало 10 студената, а њих 90 би платило школарину.

Природно-математички факултет Универзитета у Нишу предложио је 76 места на докторским студијама од којих је 40 буџетских и 36 самофинансирајућих, а Економски факултет је планирао да на докторске студије упише 35 кандидата од којих би само два била на буџету, а остали би платили школарину. Слична је ситуација, када се ради о буџетским местима, и на Правном факултету који планира да на трећем нивоу студија упише 45 кандидата, али би само три кандидата могла да се школују о трошку државе, док би 42 платило своје школовање.

Машински факултет планира да упише 25 кандидата на докторске академске студије. Овај факултет је предложио 10 места за буџетске и 15 за самофинансирајуће студенте. Грађевинско-архитекстонски факултет је предложио 15 места на докторским студијама, девет о трошку државе и шест самофинансирајућих. Исти број студената, 15, моћи ће да упише докторске студије и на Технолошком факултету у Лесковцу, али је пропорција буџетских и самофинансирајућих студената на овом факултету мало другачија. Наиме, Технолошки факултет је планирао да на докторске студије упише 10 кандидата, а њих пет би се школовало као самофинансирајући студенти. Факултет заштите на раду уписаће само десет кандидата и то само самофинансирајуће.Десет канидата уписује и Факултет спорта и физичког васпитања са том разликом што би се два кандидата школовала о трошку државе, а осам њих би студије платило.

Педагошки факултет у Врању је предложио пет места на докторским академским студијама, али само два на буџету, док је Филозофски факултет предложио 32 места на докторским студијама од којих су 12 буџетска, а 20 самофинансирајућа.

Влада Републике Србије одобрава само буџетска места, док о броју самофинансирајућих студената који ће се уписати факултети одлучују сами. Школарина за самофинансирајуће студенте на докторским академским студијама се креће од 89.000 динара на Електронском, до 140.000 динара на Медицинском факултету. На Грађевинско-аритектонском, Економском, Педагошком у Врању, Технолошком факултету у Лесковцу и Факултету спорта и физичког васпитања школарина за докторске академске студије износи 120.000 динара.

На Природно-математичком факултету Универзитета у Нишу школарина за докторске студије је 96.000, а на Факултету заштите на раду 90.000 динара. Школарина на Машинском факултету износи 105.000 динара, док је цена школовања на докторским студијама Филозофског факултета 130.000 динара. Самофинансирајући студенти на докторским студијама Правног факултета школовање ће платити 125.000 динара.

Као и на осталим нивоима студија, основним и мастер академским, кандидати који се налазе на докторским студијама школарину ће моћи да исплете у више месечних рата, а динамику плаћања факултети одређују сами.

Коментара: 0


#   Влада Републике Србије   Електронски факултет   студенти   Економски факултет   Природно-математички факултет   Филозофски факултет   Министарство просвете   Факултет заштите на раду   Факултет спорта и физичког васпитања   Универзитет у Нишу   Машински факултет   докторске студије
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима