Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На мастер студијама места за 2.405 студената?

rssBookmark and Share

13.05.2018. В.П. Народне новине, Белами, Јужна Србија Инфо

На 12 факултета Универзитета у Нишу ове године прву годину мастер академских студија о трошку државе, односно на буџету, уписаће 1.122 студента, мишљење је Сената Универзитета у Нишу.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Мишљење је достављено и Министарству просвете, науке и технолошког развоја као и Националном савету за високо образовање, али ће коначну одлуку о уписној квоти на мастер студијама донети ресорно министарство. Сенат је истовремено донео и одлуку о броју самофинансирајућих студената на мастер студијама. Одлука Сената је да 1.283 студента могу да упишу мастер студије као самофинансирајући, па би тако на мастер студијама било места за 2.405 студената. Једини факултет који не уписује кандидате на мастер студије је Пољопривредни који ове године уписује прву генерацију бруцоша.

На основу предлога мишљења Сената Универзитета у Нишу који је достављен Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Грађевинско архитектонски факултет би уписао 70 студента на буџету. Број буџетских студената који је предложен за Економски факултет је 100, док би на основу мишљења Сената Универзитета у Нишу, Електронски факултет уписао 270 студената на пет студијских програма на мастер студијама. За Машински факултет је предложено 150 кандидата за шест студијских програма. За Природно-математички факултет је предложено 160 студената који би уписали један од девет понуђених студијских програма.

Педагошки факултет у Врању би да упише на мастер студије 40 студената на буџету, док је за Технолошки факултет у Лесковцу предлог да то буде 32 кандидата.Факултет заштите на раду уписао би 75, а Факултет спорта и физичког васпитања 25 студената на мастер студијама. Правни факултет ће ове године у прву годину мастер академских студија моћи да упише 35 студената на буџету, уколико се са мишљењем Сената Универзитета у Нишу сложи и ресорно министарство. То важи и за Филозофски факултет на коме би на једном од 12 понуђених студијских програма могло да се упише 126 студената. Предлог је да Факултет уметности упише 31 кандидата на мастер академске студије.

Када се ради о броју самофинансирајућих студената Сенат Универзитета у Нишу је донео одлуку да ове године 1.283 студената плати своје мастер студије. Грађевинско-архитектонски уписаће 34, а Економски 145, док ће Електронски факултет уписати 82 студента који ће се школовати о свом трошку. Машински факултет уписаће 98 самофинансирајућих студената. Број самофинансирајућих студената на Педагошком факултету у Врању је 88,а број самофинансирајућих студената на мастер студијама на Правном факултету је 115. Факултету заштите на раду одобрено је 110 самофинансирајућих студената за мастер студије, а Технолошком факултету у Лесковцу 16.

Сенат Универзитета у Нишу је донео одлуку да Факултет спорта и физичког васпитања упише у нову академску годину 198 самофинансирајућих студената, а Факултет уметности 35, док је овај број за Филозофски факултет 214.

Коментара: 0


#   Факултет уметности   Електронски факултет   Економски факултет   Природно-математички факултет   Филозофски факултет   Факултет заштите на раду   Факултет спорта и физичког васпитања   Машински факултет   Високо образовање   Правни факултет
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима