Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na master studijama mesta za 2.405 studenata?

rssBookmark and Share

13.05.2018. V.P. Narodne novine, Belami, Južna Srbija Info

Na 12 fakulteta Univerziteta u Nišu ove godine prvu godinu master akademskih studija o trošku države, odnosno na budžetu, upisaće 1.122 studenta, mišljenje je Senata Univerziteta u Nišu.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Mišljenje je dostavljeno i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, ali će konačnu odluku o upisnoj kvoti na master studijama doneti resorno ministarstvo. Senat je istovremeno doneo i odluku o broju samofinansirajućih studenata na master studijama. Odluka Senata je da 1.283 studenta mogu da upišu master studije kao samofinansirajući, pa bi tako na master studijama bilo mesta za 2.405 studenata. Jedini fakultet koji ne upisuje kandidate na master studije je Poljoprivredni koji ove godine upisuje prvu generaciju brucoša.

Na osnovu predloga mišljenja Senata Univerziteta u Nišu koji je dostavljen Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Građevinsko arhitektonski fakultet bi upisao 70 studenta na budžetu. Broj budžetskih studenata koji je predložen za Ekonomski fakultet je 100, dok bi na osnovu mišljenja Senata Univerziteta u Nišu, Elektronski fakultet upisao 270 studenata na pet studijskih programa na master studijama. Za Mašinski fakultet je predloženo 150 kandidata za šest studijskih programa. Za Prirodno-matematički fakultet je predloženo 160 studenata koji bi upisali jedan od devet ponuđenih studijskih programa.

Pedagoški fakultet u Vranju bi da upiše na master studije 40 studenata na budžetu, dok je za Tehnološki fakultet u Leskovcu predlog da to bude 32 kandidata.Fakultet zaštite na radu upisao bi 75, a Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja 25 studenata na master studijama. Pravni fakultet će ove godine u prvu godinu master akademskih studija moći da upiše 35 studenata na budžetu, ukoliko se sa mišljenjem Senata Univerziteta u Nišu složi i resorno ministarstvo. To važi i za Filozofski fakultet na kome bi na jednom od 12 ponuđenih studijskih programa moglo da se upiše 126 studenata. Predlog je da Fakultet umetnosti upiše 31 kandidata na master akademske studije.

Kada se radi o broju samofinansirajućih studenata Senat Univerziteta u Nišu je doneo odluku da ove godine 1.283 studenata plati svoje master studije. Građevinsko-arhitektonski upisaće 34, a Ekonomski 145, dok će Elektronski fakultet upisati 82 studenta koji će se školovati o svom trošku. Mašinski fakultet upisaće 98 samofinansirajućih studenata. Broj samofinansirajućih studenata na Pedagoškom fakultetu u Vranju je 88,a broj samofinansirajućih studenata na master studijama na Pravnom fakultetu je 115. Fakultetu zaštite na radu odobreno je 110 samofinansirajućih studenata za master studije, a Tehnološkom fakultetu u Leskovcu 16.

Senat Univerziteta u Nišu je doneo odluku da Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja upiše u novu akademsku godinu 198 samofinansirajućih studenata, a Fakultet umetnosti 35, dok je ovaj broj za Filozofski fakultet 214.

Komentara: 0


#   Fakultet umetnosti   Elektronski fakultet   Ekonomski fakultet   Prirodno-matematički fakultet   Filozofski fakultet   Fakultet zaštite na radu   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Mašinski fakultet   Visoko obrazovanje   Pravni fakultet
@


 


[ Dodaj komentar ]