Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Михајловићева најавила помоћ женама из сигурних кућа приликом запошљавања

rssBookmark and Share

14.10.2016.

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Mихаjловић обишла је данас Сигурну кућу у Нишу

Михајловићева најавила помоћ женама из сигурних кућа приликом запошљавања

Влада Србиjе и Координационо тело за родну равноправност радиће на томе да се помогне корисницама сигурних кућа да се запосле, како не би морале да се враћаjу у дом насилника, изjавила jе данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Mихаjловић.

“Проблем у свакоj сигурноj кући jесте питање изласка жене из сигурне куће. Oне имаjу овде све што им jе потребно - правну и психолошку помоћ, али остаjе проблем како жене запослити, да не мораjу да се врате у дом насилника, jер око половина њих се врати, а друга половина успе да настави своj живот”, рекла jе Mихаjловићева новинарима након обиласка Сигурне куће у Нишу.

Mихаjловићева jе рекла да је у нишкоj Сигурноj кући и маjка са бебом коjа jе стара свега два месеца. “Влада и Kоординационо тело владе се труде да помогну запошљавање тих жена, будући да су то углавном жене коjе нису образоване. Успевали смо у Београду, пробаћемо и овде да направимо механизам, кроз заjедничке проjекте да омогућимо да се те жене додатно образуjу и да покушамо да им нађемо запослење, да када изађу, могу да наставе живот на нормалниjи начин”, нагласила jе Mихаjловић.

Oна jе подсетила да jе Сигурна кућа у Нишу регионалног карактера и да jе од њеног оснивања пре пет година кроз њу прошло 512 жена, што говори да jе насиље нешто са чиме нисмо у стању потпуно да се изборимо.

Према њеним речима, нишка Сигурна кућа jе jедна од наjбоље организованих сигурних кућа, пример за многе у Србиjи и градове како могу овакав проблем да решаваjу. “Било би дивно да насиља уопште нема и да немамо потребу за оваквим местима. Aли, морамо да направимо добру координациjу унутар целог система, а то значи, полициjе, тужилаштва и социjалних установа и сигурних кућа. Наjугрожениjи су жене, деца и стари. Готово у свакоj сигурноj кући има пуно старих коjи трпе насиље од наjближих и мислим да jе ствар у томе да морамо мало више да размишљамо и причамо и вратимо доброту и хуманост коjа постоjи у свакоме од нас”, каже Mихаjловићева. Она је истакла да се мора да учинити све да од малих ногу имамо породице без насиља, школе и обданишта без насиља, jер jе то jедини начин да се са оваквим проблемима изборимо.

Директорка Сигурне куће у Нишу Соња Шћекић jе рекла да jе око 80 одсто корисница те установе незапослено. “Oвде смо 24 сата, у наjгорим ситуациjама када jе жена избачена или повређена, са децом, и када нема где”, навела jе Шћекићева.

Oна jе додала да им jе потребно jедно возило, као и већи броj стручних кадрова, пошто све установе социjалне заштите мораjу да се лиценцираjу.

Сигурна кућа у Нишу може да прими 25 жена, а тренутно има 10 жена и шесторо деце. Tо су жене старости до 40 година, а углавном су завршиле основну и средњу школу. “Оне дуго трпе насиље због економске зависности од насилника. Oд укупног броjа жена овде 10 одсто чине старе маjке, коjе су стариjе од 60 година. Углавном трпе насиље од своjе деце коjа их малтретираjу на разне начине. Доста jе присутно и економско насиље, када им деца преузимаjу пензиjе, примораваjу их да им препишу неко имање и слично”, навела jе она.

Коментара: 0


#   Зорана Михајловић   сигурна кућа   Соња Шћекић   седница Владе   координационо тело   24 сата
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима