Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mihajlovićeva najavila pomoć ženama iz sigurnih kuća prilikom zapošljavanja

rssBookmark and Share

14.10.2016.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović obišla je danas Sigurnu kuću u Nišu

Mihajlovićeva najavila pomoć ženama iz sigurnih kuća prilikom zapošljavanja

Vlada Srbije i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost radiće na tome da se pomogne korisnicama sigurnih kuća da se zaposle, kako ne bi morale da se vraćaju u dom nasilnika, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

“Problem u svakoj sigurnoj kući jeste pitanje izlaska žene iz sigurne kuće. One imaju ovde sve što im je potrebno - pravnu i psihološku pomoć, ali ostaje problem kako žene zaposliti, da ne moraju da se vrate u dom nasilnika, jer oko polovina njih se vrati, a druga polovina uspe da nastavi svoj život”, rekla je Mihajlovićeva novinarima nakon obilaska Sigurne kuće u Nišu.

Mihajlovićeva je rekla da je u niškoj Sigurnoj kući i majka sa bebom koja je stara svega dva meseca. “Vlada i Koordinaciono telo vlade se trude da pomognu zapošljavanje tih žena, budući da su to uglavnom žene koje nisu obrazovane. Uspevali smo u Beogradu, probaćemo i ovde da napravimo mehanizam, kroz zajedničke projekte da omogućimo da se te žene dodatno obrazuju i da pokušamo da im nađemo zaposlenje, da kada izađu, mogu da nastave život na normalniji način”, naglasila je Mihajlović.

Ona je podsetila da je Sigurna kuća u Nišu regionalnog karaktera i da je od njenog osnivanja pre pet godina kroz nju prošlo 512 žena, što govori da je nasilje nešto sa čime nismo u stanju potpuno da se izborimo.

Prema njenim rečima, niška Sigurna kuća je jedna od najbolje organizovanih sigurnih kuća, primer za mnoge u Srbiji i gradove kako mogu ovakav problem da rešavaju. “Bilo bi divno da nasilja uopšte nema i da nemamo potrebu za ovakvim mestima. Ali, moramo da napravimo dobru koordinaciju unutar celog sistema, a to znači, policije, tužilaštva i socijalnih ustanova i sigurnih kuća. Najugroženiji su žene, deca i stari. Gotovo u svakoj sigurnoj kući ima puno starih koji trpe nasilje od najbližih i mislim da je stvar u tome da moramo malo više da razmišljamo i pričamo i vratimo dobrotu i humanost koja postoji u svakome od nas”, kaže Mihajlovićeva. Ona je istakla da se mora da učiniti sve da od malih nogu imamo porodice bez nasilja, škole i obdaništa bez nasilja, jer je to jedini način da se sa ovakvim problemima izborimo.

Direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić je rekla da je oko 80 odsto korisnica te ustanove nezaposleno. “Ovde smo 24 sata, u najgorim situacijama kada je žena izbačena ili povređena, sa decom, i kada nema gde”, navela je Šćekićeva.

Ona je dodala da im je potrebno jedno vozilo, kao i veći broj stručnih kadrova, pošto sve ustanove socijalne zaštite moraju da se licenciraju.

Sigurna kuća u Nišu može da primi 25 žena, a trenutno ima 10 žena i šestoro dece. To su žene starosti do 40 godina, a uglavnom su završile osnovnu i srednju školu. “One dugo trpe nasilje zbog ekonomske zavisnosti od nasilnika. Od ukupnog broja žena ovde 10 odsto čine stare majke, koje su starije od 60 godina. Uglavnom trpe nasilje od svoje dece koja ih maltretiraju na razne načine. Dosta je prisutno i ekonomsko nasilje, kada im deca preuzimaju penzije, primoravaju ih da im prepišu neko imanje i slično”, navela je ona.

Komentara: 0


#   Zorana Mihajlović   sigurna kuća   Sonja Šćekić   sednica Vlade   koordinaciono telo   24 sata
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima