Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mihajlovićeva: Niste sami, 9 miliona dinara sigurnim kućama, svratištima i prihvalištima za decu

rssBookmark and Share

Niš 11.06.2019. Južna Srbija Info

Prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je juče ugovore vredne blizu devet miliona dinara za realizaciju projekata u sigurnim kućama, svratištima i prihvalištima za decu i poručila da ni žrtve nasilja, ni oni koji rade u ovim ustanovama, nisu sami.

Mihajlovićeva: Niste sami, 9 miliona dinara sigurnim kućama, svratištima i prihvalištima za decu

“Ovo je treća godina kako Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u ove svrhe izdvaja novac, koji možda nije veliki, možda je simboličan, ali jeste jedna vrsta podrške organizacijama koje čine sve da poprave uslove u sigurnim kućama i ustanovama u kojima borave deca“, rekla je Mihajlovićeva, obraćajući se novinarima posle potpisivanja ugovora.

Ona je istakla da Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture grade i obnavljaju puteve, mostove, pruge, aerodrome i rečnu infrastrukturu za građane Srbije, ali da sve što se u toj oblasti uradi nije dovoljno sve dok postoje žene koje trpe nasilje, ili deca o kojima niko ne brine ili takođe trpe neki vid nasilja.

“Sve što izgradimo i uradimo materijalno nije dovoljno ako zaboravimo da mislimo na ljude oko sebe. Tek kad ne dozvolimo da ijedna jedina žena ili dete pate, na putu smo da stvorimo uspešnu i modernu zemlju”, navela je Mihajlovićeva, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Potpredsednica Vlade rekla je da su ljudi koji se bave zaštitom žrtava porodičnog nasilja i zaštitom dece i heroji koji nisu sami u svojoj borbi, kao što nisu sami ni žene i deca koji su pretrpeli neki vid nasilja.

Rukovodilac Sigurne kuće Sombor Tamara Savović, rekla je da svaka kuća u Srbiji treba da bude sigurna i bezbedna i da to nije samo pitanje tajnosti lokacije na kojoj se nalaze sigurne kuće, nego i svega što država radi da žrtvama nasilja obezbedi sigurnost i zaštitu.

Direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu, Predrag Momčilović, zahvalio je potpredsednici Vlade i Ministarstvu na podršci koju pružaju toj instituciji kroz projekte već treću godinu zaredom i poručio da će odobrena sredstva pomoći da se unaprede uslovi stanovanja u ovoj ustanovi, koja u Leskovcu postoji od 2004. godine.

Novac za realizaciju projekata u oblasti socijalnog stanovanja Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dodeljuje preko javnog konkursa.

Danas je potpisano devet ugovora sa udruženjima i organizacijama civilnog društva, ukupne vrednosti 8,75 miliona dinara, za projekte koji obuhvataju sedam sigurnih kuća - iz Niša, Leskovca, Vranjske banje, Sremske Kamenice, Sombora, Smedereva i Sremske Mitrovice, prihvatilište za decu i mlade iz Kragujevca i svratište za decu iz Beograda.

Glavni cilj konkursa je realizacija projekata za izvođenje radova na objektima za stambeno zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja i dece, u cilju poboljšanja njihovih uslova stanovanja.

Komentara: 0


#   Niš   svratište   Zorana Mihajlović   sigurna kuća   Sonja Šćekić   sednica Vlade   prihvatilište   Ministarstvo građevinarstva
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}