Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Михајловићева: Нисте сами, 9 милиона динара сигурним кућама, свратиштима и прихвалиштима за децу

rssBookmark and Share

Ниш 11.06.2019. Јужна Србија Инфо

Проф. др Зорана Михајловић, потписала је јуче уговоре вредне близу девет милиона динара за реализацију пројеката у сигурним кућама, свратиштима и прихвалиштима за децу и поручила да ни жртве насиља, ни они који раде у овим установама, нису сами.

Михајловићева: Нисте сами, 9 милиона динара сигурним кућама, свратиштима и прихвалиштима за децу

“Ово је трећа година како Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у ове сврхе издваја новац, који можда није велики, можда је симболичан, али јесте једна врста подршке организацијама које чине све да поправе услове у сигурним кућама и установама у којима бораве деца“, рекла је Михајловићева, обраћајући се новинарима после потписивања уговора.

Она је истакла да Влада Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре граде и обнављају путеве, мостове, пруге, аеродроме и речну инфраструктуру за грађане Србије, али да све што се у тој области уради није довољно све док постоје жене које трпе насиље, или деца о којима нико не брине или такође трпе неки вид насиља.

“Све што изградимо и урадимо материјално није довољно ако заборавимо да мислимо на људе око себе. Тек кад не дозволимо да иједна једина жена или дете пате, на путу смо да створимо успешну и модерну земљу”, навела је Михајловићева, која је и председница Координационог тела за родну равноправност.

Потпредседница Владе рекла је да су људи који се баве заштитом жртава породичног насиља и заштитом деце и хероји који нису сами у својој борби, као што нису сами ни жене и деца који су претрпели неки вид насиља.

Руководилац Сигурне куће Сомбор Тамара Савовић, рекла је да свака кућа у Србији треба да буде сигурна и безбедна и да то није само питање тајности локације на којој се налазе сигурне куће, него и свега што држава ради да жртвама насиља обезбеди сигурност и заштиту.

Директор Центра за социјални рад у Лесковцу, Предраг Момчиловић, захвалио је потпредседници Владе и Министарству на подршци коју пружају тој институцији кроз пројекте већ трећу годину заредом и поручио да ће одобрена средства помоћи да се унапреде услови становања у овој установи, која у Лесковцу постоји од 2004. године.

Новац за реализацију пројеката у области социјалног становања Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре додељује преко јавног конкурса.

Данас је потписано девет уговора са удружењима и организацијама цивилног друштва, укупне вредности 8,75 милиона динара, за пројекте који обухватају седам сигурних кућа - из Ниша, Лесковца, Врањске бање, Сремске Каменице, Сомбора, Смедерева и Сремске Митровице, прихватилиште за децу и младе из Крагујевца и свратиште за децу из Београда.

Главни циљ конкурса је реализација пројеката за извођење радова на објектима за стамбено збрињавање жртава породичног насиља и деце, у циљу побољшања њихових услова становања.

Коментара: 0


#   Ниш   свратиште   Зорана Михајловић   сигурна кућа   Соња Шћекић   седница Владе   прихватилиште   Министарство грађевинарства
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима