Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најскупљи превозник у Србији: Ниш експрес дере путнике

rssBookmark and Share

Ниш 14.02.2013. Izvor: Ekipa Južne Srbije

На југу Србије месечна карта за два ученика кошта и по 15.000 динара. Ниш експрес, једини превозник у том делу Србије, послује тржишно, па и онако сиромашне општине, покушавају да преко социјалних давања помогну да средње образовање не буде луксуз.

Најскупљи превозник у Србији: Ниш експрес дере путнике

У општинама на југу Србије, где нема средњих школа, родитељи за превоз деце до већих градова месечну карту за два ученика плаћају месечно и 15.000 динара.
 

У кући Милосављевића у селу Девча је троје ђака. Син иде у седми разред, а две ћерке у средњу школу у Прокупљу, јер је, как кажу, ближе него Ниш, па је и превоз јефтинији. Па тако превоз до школе за обе кошта 9.500 динара, што је за породицу која живи од пољопривреде велики издатак.

Из скромног буџета од 330 милиона динара Мерошина за карте основаца и раднике школе месечно плаћа милион и по динара. Средњошколцима преко Центра за социјални рад помажу кроз једнократну новчану помоћ.

Ни Гаџин Хан нема средњу школу. Ниш се од најудаљенијих села налази на 45 километара, па месечно карта кошта око 9.000 динара. Ђаци 8. разреда ипак желе да наставе школовање.

Општина основцима плаћа превоз, а средњошколцима, али и студентима субвенционише месечне карте.

Председник општине Саша Ђорђевић каже да сваке године преговарају са Ниш експресом, али узалуд, док у Ниш експресу не желе да дају коментар.

Мрежу средњих школа одређује Министарство просвете на основу броја деце. Ако се ништа не промени Милосављевићи ће, кажу, кад им и син крене у средњу школу, плаћати три карте, ако, додају, буду имали довољно новца.

 

Коментара: 0


#   Ниш   превоз   Мерошина   Ниш експрес   Гаџин Хан   Саша Ђорђевић   председник општине   Министарство просвете   месечне карте
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима