Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Непокретна жена изашла из куће после 16 година

rssBookmark and Share

20.06.2015. Бета, Јужна Србија Инфо

Стоматолошка сестра Гита Јовић (56) из Ниша, којој је касетна бомба разнела ногу током бомбардовања 1999. године, коначно је изашла из својеврсног "кућног притвора" у коме је живела 16 година, јер је зграда у којој живи добила архитектонску (прилазну) рампу.

Фото: Бета
Фото: Бета

Гита је после ампутације ноге морала да се врати у породични стан на 14. спрату зграде, а због тога што зграда није имала рампу за кретање инвалидских колица дешавало се да месецима не изађе из "четири зида".

"Супруг Синиша је срчани болесник и није могао да колица сам носи низ степенице од приземља до дворишта, већ смо морали да зовемо у помоћ и друге људе. Зато сам ретко кад излазила из стана. Од како зграда има прилазну рампу, осећам се као да сам поново жива, а била сам умрла", казала је Гита.

Она је казала да посебно ужива у томе што поново може да излази у шетњу са својим супругом.

"Када излазимо у шетњу користим електрична колица и супруга могу да пратим у стопу, тако да ми се чини као да поново трчим. Све то раније нисам могла јер нисам могла да изађем из зграде", рекла је Гита којој је тело још увек пуно гелера од касетних бомби због чега не може да носи ортопедску протезу.
зена 02Архитектонски прилаз до зграде у којој Гита станује направљен је на иницијативу  Удружења "Акција и помоћ", а новац за изградњу обезбедила је компанија "Гранд кафа" у оквиру своје годишње акције "Светски дан комшија".

Менаџер компаније "Гранд кафа" Нина Цветковић рекла је да је у оквиру ове акције подигнуто шест рампи, а приоритет је дат оним зградама у којима живе људи попут Гите Јовић.

Коментара: 0


#   Особе са инвалидитетом   хуманитарна акција   зграде   Акција и помоћ удружење   Акција и помоћ   Гита Јовић   рампа за инвалиде  
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима