Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: 3Д мапирање културног наслеђа (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Ниш 17.01.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Стручњаци Електронског факултета у Нишу урадили су 3Д платформу на којој су представљени објекти од великог културног и историјског значаја за југ Србије. Израду ове платформе подржало је Mинистарство културе и информисања.

Фото: РТС
Фото: РТС

Латинска црква код Ниша, Пећинска црква код Пирота и Црква Светe Богородице и Иван Кула код Куршумлије могу се детаљно погледати на сајту србија3д. Стручњаци Ел. факултета у Нишу, кажу да су на овој платформи радили скоро годину дана:

"Објекти се снимају дроновима и раде се фотографије из снимака дрона. По објекту направимо од 500 до 600 фотографија. Из тих фотографија техником која се зове фотограметрија извлачимо фотореалистичне 3Д моделе тих објеката", каже Никола Стојановић, вођа тима.

Стручни консултант, археолог Јулка Кузмановић Цветковић каже да су изабрали неприступачне објекте, до којих се тешко долази: "Један од начина да се споменици учине видљивим и да се пронађе могућност да се реконструишу и учине доступни туристима јесте и ова 3Д платформа".

За коришњење ове платформу нису потребне додатне апликације. Прилагођена је најновијим захтевима љубитеља интернета.

Уколико имате ВР кацигу, све се може видети и у виртуалној 3Д димензији. На тај начин могу се видети објекти у минијатури и упоредити са фотографијама.

"Требало је доста времена. Поред тога што смо морали да одемо тамо да снимимо и постпродукција много траје. Користили смо и технологију за видео игре", каже Никола Стојановић, вођа тима.

"Ово је изузетан начин да се привуку млади. Они су сви на некаквим уређајима, геџетима и они много воле тај 3Д", каже археолог Јулка Кузмановић Цветковић.

Ова платформа је јединствена у нашој земљи. Због тога стручњаци за мултимедијалне технологије електронског факултета у Ниша очекују да ће уз помоћ министарства културе успети да створе још већу 3Д базу података о културним добрима у Србији.

ВИДЕО: РТС

video...

Коментара: 0


#   Ниш   Електронски факултет   Јулка Кузмановић Цветковић   Никола Стојановић   фотографије   археолошко налазиште   културно наслеђе   3Д анимација
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима