Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: 3D mapiranje kulturnog nasleđa (VIDEO)

rssBookmark and Share

Niš 17.01.2019. RTS, Južna Srbija Info

Stručnjaci Elektronskog fakulteta u Nišu uradili su 3D platformu na kojoj su predstavljeni objekti od velikog kulturnog i istorijskog značaja za jug Srbije. Izradu ove platforme podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Foto: RTS
Foto: RTS

Latinska crkva kod Niša, Pećinska crkva kod Pirota i Crkva Svete Bogorodice i Ivan Kula kod Kuršumlije mogu se detaljno pogledati na sajtu srbija3d. Stručnjaci El. fakulteta u Nišu, kažu da su na ovoj platformi radili skoro godinu dana:

"Objekti se snimaju dronovima i rade se fotografije iz snimaka drona. Po objektu napravimo od 500 do 600 fotografija. Iz tih fotografija tehnikom koja se zove fotogrametrija izvlačimo fotorealistične 3D modele tih objekata", kaže Nikola Stojanović, vođa tima.

Stručni konsultant, arheolog Julka Kuzmanović Cvetković kaže da su izabrali nepristupačne objekte, do kojih se teško dolazi: "Jedan od načina da se spomenici učine vidljivim i da se pronađe mogućnost da se rekonstruišu i učine dostupni turistima jeste i ova 3D platforma".

Za korišnjenje ove platformu nisu potrebne dodatne aplikacije. Prilagođena je najnovijim zahtevima ljubitelja interneta.

Ukoliko imate VR kacigu, sve se može videti i u virtualnoj 3D dimenziji. Na taj način mogu se videti objekti u minijaturi i uporediti sa fotografijama.

"Trebalo je dosta vremena. Pored toga što smo morali da odemo tamo da snimimo i postprodukcija mnogo traje. Koristili smo i tehnologiju za video igre", kaže Nikola Stojanović, vođa tima.

"Ovo je izuzetan način da se privuku mladi. Oni su svi na nekakvim uređajima, gedžetima i oni mnogo vole taj 3D", kaže arheolog Julka Kuzmanović Cvetković.

Ova platforma je jedinstvena u našoj zemlji. Zbog toga stručnjaci za multimedijalne tehnologije elektronskog fakulteta u Niša očekuju da će uz pomoć ministarstva kulture uspeti da stvore još veću 3D bazu podataka o kulturnim dobrima u Srbiji.

VIDEO: RTS

video...

Komentara: 0


#   Niš   Elektronski fakultet   Julka Kuzmanović Cvetković   Nikola Stojanović   fotografije   arheološko nalazište   kulturno nasleđe   3D animacija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima