Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниво радона у школама и вртићима мериће се од 1. марта

rssBookmark and Share

Ниш 27.02.2019. Белами, Јужна Србија Инфо

До 1.марта у свим школама и вртићима на територији Нишавског, Пиротског и Топличког округа биће постављени детектори за мерење нивоа гаса радона који је врло опасан за здравље.

Фото: Белами
Фото: Белами

У питању је пројекат који се спроводи на нивоу целе Србије, а у целој земљи ће бити постављено укупно 5.000 детектора. Ради се о Пројекту мерења концентрације радона-гаса у школама и предшколским установама у Србији који реализује Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије у сарадњи са Међународном агенцијом за атомску енергију.

“Школска управа у Нишу добила је 330 дектора који ће бити постављени у свим школама и вртићима у сва три округа које покривамо”, каже Драган Гејо,  начелник Школске управе у Нишу. “Декторе са одређеним упитницима предаћемо директорима школа. Добиће и упуства где и како дектори треба да буду постављени”.

Према речима Драгана Геја свака школа или предшколска установа добиће два до три детектора, а њихово постављање биће завршено до 1.марта. Присуство гаса радона  биће мерено током наредна три месеца.

“На тероторији Нишавског, Пиротског и Топличког округа има 120 установа, односно школа и вртића у којима ће бити мерен ниво радона. Детектори ће бити постављени у учионицама или просторијама школе на првом спрату и у сутурену будући да се у неким школама настава одвија и у сутуренским просторијама”, објашњава Гејо.

На овај начин ће бити извршена контрола ваздуха који ученици удишу док су у школи, али и малишани који су у вртићима. По истеку три месеца, детектори се шаљу за Шведску где ће у овлашћеној лабораторији да буду очитани, а резултати очитавања враћају се Директорату. На овај начин ће се утврдити ниво радона у школама и вртићима, а ако се утврди његово присуство директори ће добити упуство како да отклоне овај опасан гас.

Резултате мерења концентрације радона у школама и вртићима, Директорат ће представити јавности, заједно са Министарством просвете. Утврђивањем нивоа радона у школама могу се предузети и одговарајуће мере за његово одстрањивање и заштиту здравља малишана.

Иначе, детектори за мерење нивоа радона биће постављени у више од хиљаду школа и вртића широм Србије.

Радон је природан гас без боје и мириса. На отвореном простору је његова концентрација јако ниска, али у затвореним просторијама, радон се може акумулирати у високим концентрацијама. У организам се уноси респираторним путевима.

Овог гаса највише има у земљишту испод или око објекта, и то у тлу које садржи глину и фосфате. Има га и у грађевинским материјалима, неким врстама камена, а највише у граниту. Нема га у дрвету, стаклу, тканинама. Његова концентрација зависи и од мачина градње објеката

Коментара: 0


#   Ниш   школе   вртићи   Школска управа   предшколска установа   Драган Гејо   радон
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима