Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nivo radona u školama i vrtićima meriće se od 1. marta

rssBookmark and Share

Niš 27.02.2019. Belami, Južna Srbija Info

Do 1.marta u svim školama i vrtićima na teritoriji Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga biće postavljeni detektori za merenje nivoa gasa radona koji je vrlo opasan za zdravlje.

Foto: Belami
Foto: Belami

U pitanju je projekat koji se sprovodi na nivou cele Srbije, a u celoj zemlji će biti postavljeno ukupno 5.000 detektora. Radi se o Projektu merenja koncentracije radona-gasa u školama i predškolskim ustanovama u Srbiji koji realizuje Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

“Školska uprava u Nišu dobila je 330 dektora koji će biti postavljeni u svim školama i vrtićima u sva tri okruga koje pokrivamo”, kaže Dragan Gejo,  načelnik Školske uprave u Nišu. “Dektore sa određenim upitnicima predaćemo direktorima škola. Dobiće i upustva gde i kako dektori treba da budu postavljeni”.

Prema rečima Dragana Geja svaka škola ili predškolska ustanova dobiće dva do tri detektora, a njihovo postavljanje biće završeno do 1.marta. Prisustvo gasa radona  biće mereno tokom naredna tri meseca.

“Na terotoriji Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga ima 120 ustanova, odnosno škola i vrtića u kojima će biti meren nivo radona. Detektori će biti postavljeni u učionicama ili prostorijama škole na prvom spratu i u suturenu budući da se u nekim školama nastava odvija i u suturenskim prostorijama”, objašnjava Gejo.

Na ovaj način će biti izvršena kontrola vazduha koji učenici udišu dok su u školi, ali i mališani koji su u vrtićima. Po isteku tri meseca, detektori se šalju za Švedsku gde će u ovlašćenoj laboratoriji da budu očitani, a rezultati očitavanja vraćaju se Direktoratu. Na ovaj način će se utvrditi nivo radona u školama i vrtićima, a ako se utvrdi njegovo prisustvo direktori će dobiti upustvo kako da otklone ovaj opasan gas.

Rezultate merenja koncentracije radona u školama i vrtićima, Direktorat će predstaviti javnosti, zajedno sa Ministarstvom prosvete. Utvrđivanjem nivoa radona u školama mogu se preduzeti i odgovarajuće mere za njegovo odstranjivanje i zaštitu zdravlja mališana.

Inače, detektori za merenje nivoa radona biće postavljeni u više od hiljadu škola i vrtića širom Srbije.

Radon je prirodan gas bez boje i mirisa. Na otvorenom prostoru je njegova koncentracija jako niska, ali u zatvorenim prostorijama, radon se može akumulirati u visokim koncentracijama. U organizam se unosi respiratornim putevima.

Ovog gasa najviše ima u zemljištu ispod ili oko objekta, i to u tlu koje sadrži glinu i fosfate. Ima ga i u građevinskim materijalima, nekim vrstama kamena, a najviše u granitu. Nema ga u drvetu, staklu, tkaninama. Njegova koncentracija zavisi i od mačina gradnje objekata

Komentara: 0


#   Niš   škole   vrtići   Školska uprava   predškolska ustanova   Dragan Gejo   radon
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima