Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одмаралиште Дивљана постаје прихватилиште за мигранте!

rssBookmark and Share

Бела Паланка 31.10.2016. Никола Марковић, gradjanin.rs

Дечје одмаралиште „Дивљана“ између Беле Паланке и Ниша, биће место за смештај миграната док не прође криза!?

Дечје одмаралиште Дивљана
Дечје одмаралиште Дивљана

И поред многобројних примедби тамошњих житеља и молби преосталих радника, некада најпопуларнијег дечјег и спортског одмаралишта у овом делу Србије, „Дивљане“, ова установа ипак се увелико припрема за пријем миграната из земаља захваћених ратом, чија рута пролази кроз нашу земљу, пише нишки портал Грађанин..

Ову информацију потврдили су и надлежни из нишке локалне самоуправе, која и даље газдује „Дивљаном“, са објашњењем да је такав потез и решење било неминовно у овом тренутку, а на предлог Комесаријата за избеглице и државних органа, посебно зато што надолази зимски период када мигранти морају да буду збринути.

Ми смо донели ту одлуку недавно, расправљало се о томе и једноставно нам је речено да тако мора да буде, да људи из зараћених подручја који се задесе овде морају бити смештени у ову установу, јер је она идеална за пријем тоиког броја људи, изјавио је у јутарњем програму НТВ, Светозар Алексов, градски већник.

Он каже „за неколико месеци очекујемо да смештајни капацитети бити попуњени страним држављанима, и „Дивљана“ ће свакако бити коришћена у те сврхе наредних неколико година доке не прође ова криза, додао је Алексов.

Иако су медији читаве прошле године писали о пропасти некада најпознатијег одмаралишта ђака и спортиста, али и о наводним напорима прошле градске власти да спасе Дивљану и учини је профитабилном, очигледно да ће на ту „светлу“ будућност, установа морати да причека.

У прошлом сазиву смо се трудили да је „дигнемо“ на ноге, поставили новог в.д.дирекотра, разматрали и могуће јавно- приватно партнерство или потпуну приватизацију, и кренуло је на боље, али ево сада добија ову намену, вели већник Алексов и додаје да имају чврсто обећање државе да ће кроз неколико година, када мигранти буду напустили објекте, све бити реновирано и сређено и боље него што сада изгледа.

Подсећамо, на ову могућност упозоравали су и тамошњи радници, њих осамнаестак који су и поред огромних дуговања наставили да раде, све у нади да ће се ситуација поправити и да ће у Дивљану почети да долазе учесници и спортисти. Ипак, према дефинитивним потврдама то се неће догодити, тако да остаје питање шта ће се дешавати сада са тим радницима, којима Град дугује више од 12 зарада.

Знали смо и тога смо се бојали, и шта сада…пита се једна од радница Установе, ’ем смо се џаба мучили током пролећа и лета ’ем ћемо сада завршити на улици са заосталим дуговањима, значи да је наш сав труд пропао и наш животни циљ, да ову установу поново ставимо на ноге, а притом нам се нико из руководства и даље не јавља, изјавила је за Грађанин радница Дивљане.

Страх тамошњих мештана

Чим су чули гласине а сада и конкретну потврду, мештани Беле Паланке и села око установе „Дивљане“ у паничном страху истичу, да пола житеља жели да се сели, али да нема куд.

На основу онога свега што смо чули да су ти људи радили и како се понашали према становницима градова где су боравили, ми смо у жестокој паници, бојимо се да ће нас пљачкати, а можда и наадати наше жене, јада се Радивоје из села у близини Беле Паланаке,и додаје да ће уколико се то деси, а надлежни не реагују морати да узму ствар у своје руке и сами се бране уколико за то буде потребе.

Коментара: 0


#   Бела Паланка   локална самоуправа   Градски већник   мигранти   зимски период   Светозар Алексов   Дивљана дечје одмаралиште
@


 


[ Додај коментар ]