Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Откривање: Бити геј у Србији

rssBookmark and Share

28.09.2013. Стефан Радовић

"Једном приликом сам пролазио поред игралишта, носио сам узак шорчић какав волим, када су почели да ми добацују. Окренуо сам се према њима и рекао: 'Изволите, имате неки поблем'", испричао је Стефан Радовић, двадесетједногодишњи геј-младић, који се јавно декларисао и често се бори са предрасудама и увредама због његовог сексуалног опредељења.

Откривање: Бити геј у Србији

У ситуацијама када га вријеђају, Стефан каже да се увек снађе. Оштро им одбруси или провокативно одговори.

"Онда углавном ућуте. Некад им чак буде симпатично", каже он.

Како је казао, пре две године када се јавно декларисао у Србији као хомосексуалац таксијем је ишао чак и до продавнице. Таква је реалност већине припадника ЛГБТ популације у Србији укључујући и особе, које су тако перципиране.

Један од кључних корака у афирмацији права сексуалних мањина је Парада поноса која је требало да се одржи данас а коју је због лоше безбедносне ситуације, Биро за координацију служби безбедности одлучио да забрани.

„Мислим да геј парада није једино решење, медији и институције су ти који треба да се боре да се положај ЛГБТ особа поправи. У последње време се више помињу наша права, бар на телевизији што је веома добро", казао је Стефан.

Сличан став има и Министар без портфеља задужен за евроинтеграције Бранко Ружић , који је казао да је подржао параду и да би учествовао у самој шетњи на прајду да није забрањен.

"Не обазирем се на друге. Ја уживам у животу. Знам да не треба да се стидим тога што сам геј, најважније је да сам прихватиш себе онакав какав јеси", прича Стефан Радовић који је пре две године јавно рекао оно што нико у његовој средини није био спреман да чује. Описао је своје одрастање и, како каже, тортуру којој је био изложен од своје 10. године због свог другачијег сексуалног опредељења.

Стефан је у потпуности одлучан да ће једног дана имати дете и то у хомосексуалној заједници. До тада, он ће и даље бити декларисани геј, али не у својој кући одакле је истеран након што је родитељима признао да је геј. Иако тврди другачије, у њему постоји интернализована хомофобија у односу са родитељима, што је и за очекивати на брдовитом Балкану.

Радовић је пре око недељу дана упутио писмо председнику Србије Томиславу Николићу и премијеру Ивици Дачићу у коме их је упознао како је бити геј у Србији те шта је све годинама уназад преживљавао.

Он је у писму председника Николића и премијера Дачића упознао и са тиме да је морао да напусти школовање због свог сексуалног опредељења.

Коментара: 0


#   Стефан Радовић   хомосексуалци   Геј парада   Бранко Ружић   Парада поноса   хомофобија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима