Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otkrivanje: Biti gej u Srbiji

rssBookmark and Share

28.09.2013. Stefan Radović

"Jednom prilikom sam prolazio pored igrališta, nosio sam uzak šorčić kakav volim, kada su počeli da mi dobacuju. Okrenuo sam se prema njima i rekao: 'Izvolite, imate neki poblem'", ispričao je Stefan Radović, dvadesetjednogodišnji gej-mladić, koji se javno deklarisao i često se bori sa predrasudama i uvredama zbog njegovog seksualnog opredeljenja.

Otkrivanje: Biti gej u Srbiji

U situacijama kada ga vrijeđaju, Stefan kaže da se uvek snađe. Oštro im odbrusi ili provokativno odgovori.

"Onda uglavnom ućute. Nekad im čak bude simpatično", kaže on.

Kako je kazao, pre dve godine kada se javno deklarisao u Srbiji kao homoseksualac taksijem je išao čak i do prodavnice. Takva je realnost većine pripadnika LGBT populacije u Srbiji uključujući i osobe, koje su tako percipirane.

Jedan od ključnih koraka u afirmaciji prava seksualnih manjina je Parada ponosa koja je trebalo da se održi danas a koju je zbog loše bezbednosne situacije, Biro za koordinaciju službi bezbednosti odlučio da zabrani.

„Mislim da gej parada nije jedino rešenje, mediji i institucije su ti koji treba da se bore da se položaj LGBT osoba popravi. U poslednje vreme se više pominju naša prava, bar na televiziji što je veoma dobro", kazao je Stefan.

Sličan stav ima i Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić , koji je kazao da je podržao paradu i da bi učestvovao u samoj šetnji na prajdu da nije zabranjen.

"Ne obazirem se na druge. Ja uživam u životu. Znam da ne treba da se stidim toga što sam gej, najvažnije je da sam prihvatiš sebe onakav kakav jesi", priča Stefan Radović koji je pre dve godine javno rekao ono što niko u njegovoj sredini nije bio spreman da čuje. Opisao je svoje odrastanje i, kako kaže, torturu kojoj je bio izložen od svoje 10. godine zbog svog drugačijeg seksualnog opredeljenja.

Stefan je u potpunosti odlučan da će jednog dana imati dete i to u homoseksualnoj zajednici. Do tada, on će i dalje biti deklarisani gej, ali ne u svojoj kući odakle je isteran nakon što je roditeljima priznao da je gej. Iako tvrdi drugačije, u njemu postoji internalizovana homofobija u odnosu sa roditeljima, što je i za očekivati na brdovitom Balkanu.

Radović je pre oko nedelju dana uputio pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću u kome ih je upoznao kako je biti gej u Srbiji te šta je sve godinama unazad preživljavao.

On je u pismu predsednika Nikolića i premijera Dačića upoznao i sa time da je morao da napusti školovanje zbog svog seksualnog opredeljenja.

Komentara: 0


#   Stefan Radović   homoseksualci   Gej parada   Branko Ružić   Parada ponosa   homofobija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima