Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Javno deklarisani gej: Nije lako čuti od roditelja da vas se odriče

rssBookmark and Share

Kuršumlija 26.09.2014. S. Radović

- Kada sam im saopšto da sam gej moja porodica je bila u šoku. Iako su u dubini duše znali da sam homoseksualac, o tome se, naravno, nije govorilo; bila je to neka vrsta porodične javne tajne. Svakako da nikome nije lako čuti od roditelja da vas se odriče, kaže u svojoj ispovesti Stefan Radović 22 član Gej-strejt alijanse koji se javno deklarisao kao homoseksualac.

Javno deklarisani gej: Nije lako čuti od roditelja da vas se odriče

*Dragan Marković Palma izjavio je da nema gejeva u Vladi i Skupštini. Slažete li se sa time?
Naravno da ima. Pripadnici LGBT su svuda oko nas i u apsolutno svim branšama i slojevima.

*Postojili politička volja da se Prajd održi i da MUP garantuje bezbednost učesnicima?
Izrašavam nadu da postoji politička volja za održavanje Prajda, ali i da su službe i državni organi radili na smanjenju bezbednosnih rizika, I mislim da su stvoreni uslovi da se ona ove godine održi.Pravo na mirno okupljanju je Ustavom garantovano pravo i ono se ne sme dovoditi u pitanje. Ako je dužnost države da štiti ljudska prava svakog pojedinca i društvene grupe onda možemo govoriti, kada je u pitanju prajd, o dužnosti države da blagovremeno otkloni sve bezbedonosne pretnje i da stvori uslove da se ona ove godine održi u sigurnom i bezbednom okruženju i miru. Mislim da će ove godine upravo to dogoditi.

*Mnogi govore kako paradom LGBT populacija ‘’provocira’’?
Prajd je manifestacija kojom se promoviše princip vladavine prava, kulture ljudskih prava, mira, tolerancije, uvažavanja različitosti, ali i prilika da se ukaže na problem sa kojim se LGBT osobe suočavaju u svakodnevnom životu i na diskriminaciju po osnovu seksualne orijentacije.

Šta je smisao Parade ?
Da svi kojima je stalo da ljudska prava budu poštovana u Srbiji pokažu da različiti možemo da uvažavamo jedni druge. Potrebno je da pokažemo da je naša država, društvo, privrženo ideji ljudskih prava, toleranciji, uvažavanju različitosti.

*Kakvo je inače Vaše mišljenje o gay brakovima?
Podržavam, iako znam da za Srbiju to nije realna opcija. Svestan sam gde živim i da je u ovom momentu brak između homoseksualnih partnera nemoguća misija. Najzad, za LGBT populaciji u Srbiji brak u ovom trenutku i nije najbitnija stvar. Tim pre što, kažem, imate mnogo važnijih problema sa kojima se kao zajednica suočavamo. Brak dolazi na kraju. Uostalom, sve i da je takva mogućnost zakonski dozvoljena, šta mislite koliko bi se u Srbiji na takav korak danas odlučio?

*A Vi?
Bih. Ali, pitanje je da li bi to prihvatio moj partner. Da li bi za tako nešto imao hrabrosti? I, da se vratim na vaše pitanje: pre sklapanja homoseksualnih brakova, veoma je važno obezbediti pravo na istospolno partnerstvo koje bi, u smislu zakonskih normi, bilo izjednačeno sa pravima heteroseksualnih parova. Tek kada budemo imali status koji uživa većinska heteroseksualna zajednica možemo razgovarati o legalizaciji homoseksualnog braka. To vam govorim iz iskustva. Naime, budući da sam čovek koji se javno deklarisao kao homoseksualac, svakodnevno se suočavam sa raznim problemima...

*Sa čim se suočavaju sve LGBT osobe u Srbiji?
Od dobacivanja, pljuvanja, vređanja, ponižavanja pa sve do psihičkog i fizičkog maltretiranja u školama.
*Živeći u takvoj sredini i suočavajući se sa problemima o kojima govorite, zašto ste ipak odlučili da javnosti saopštite da ste gej? Šta Vas je nateralo?
Tu sam odluku doneo nakon što sam u Kuršumliji tokom osnovnog školovanja bio fizički zlostavljan.
 

*Kakve su bile reakcije porodice, okoline, prijatelja?
To je već druga faza u kojoj shvatate koliko je u ovakvim sredinama teško, ali lepo biti drugačiji-to je jednostavno dar. Moja porodica je bila u šoku. Iako su u dubini duše znali da sam homoseksualac, o tome se, naravno, nije govorilo; bila je to neka vrsta porodične javne tajne. I sve dok je u statusu javne tajne, familija vas na neki način ipak prećutno prihvata. Problemi kreću kada to bude objavljeno, kada za “bruku” saznaju rođaci, susedi, prijatelji; odjednom postajete crna ovca, ruglo familije, njihova “bruka i sramota”. Istoga dana kada sam javnosti saopštio da sam gej, otac me je izbacio iz kuće. I majka je nekoliko meseci bila u šoku. I to sam razumeo: roditelji prolaze kroz pakao kada shvate da im je dete drugačije

*A otac? Kakvi su vaši odnosi sada?
Mi imamo sada jedan totalno poslovan kontakt i odnos. Možda mu je žao, možda neće da prizna da je pogrešio. Ko bi ga znao. Neću u to da ulazim... Moram da kažem da me sestra nikada nije odbacila, već me je prihvatila i da, po tom pitanju, između nas nije bilo nikakvih problema.

*Jeste li se pokajali zbog javnog deklarisanja?
Život mi se promenio za 180 stepeni: izgubio sam deo porodice, prijatelja; javnost me doživljava na drugačiji način. Istovremeno, ne kajem se: postao sam na neki način slobodan, konačno iz sebe izbacio kamen koji me je godinama pritiskao i koji mi u jednom momentu više nije dozvoljavao da dišem. Danas slobodno mogu reći šta sam; ne živim život sa dva lica, ne plašim se da li će neko iz neke moje rečenice ili gesta razumjeti da sam gej. Najzad, podršku sam dobio od nekih ljudi od kojih tako nešto nisam očekivao... E, sad, da li je moja sloboda preskupo plaćena...

Da li je?
Siguran sam da će vreme pokazati da sam postupio ispravno. Ne samo prema sebi, nego i prema porodici, prema ocu, prema društvu u kome živim.

Reklo bi ste da ste sada mnogo jači nego pre?
Apsolutno. Sada me ni najmanje ne dotiču prozivke malograđana, već su mi smešni.

Kako je biti javno deklarisani gej i borac za ljudska prava u Srbiji?
Rođen sam drugačiji. A samo se kukavice odriču. Od života uzimam sve. Takvi smo mi Lavovi.

Zašitnik građana Saša Janković i poverenica za zaštitu ravnopravnsti dr Nevene Patrušić pokrenulis su postupak protiv dve lekarke koje su Vas napale zbog toga što ste gej. Šta je sa tim ''slučajem'' ?

Svaki napad pa i taj je u rukama nadležnih organa koji rade svoj posao i sprovode istragu. Nakon toga tu je i sudstvo i svi koji misle da napadaju samo zato što je neko drugačiji za to i odgovaraju. Nikada ne tolerišem i ne prelazim preko napada već uredno prijavljujem nadležnima a onda sud, pa lepo kazne i tako to ide. Kada je u pitanju kuršumlijski Dom zdravlja imam izuzetno razumevanje i podršku, tu je sada apsolutno sve OK. Moj savet svim ljudima koji trpe bilo kakvo nasilje je da to ne čine već da sve prijavljuju nadležnim organima, a ja sam dobar primer za to.

*Kkava je situacija u drugim institucijama?

 Dobra.


#   Kuršumlija   Dom zdravlja   Stefan Radović   Saša Janković   ljudska prava   Gej parada   Parada ponosa   Prajd   Dragan Marković   Dragan Marković Palma   populacija
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima