Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zašto po “glavi stanovnika” nije isto u Beogradu i Kuršumliji?

rssBookmark and Share

Beograd 16.01.2016. Milen Đorđević

Glava je glava, bar kad se radi o brojkama. Tako bi bar trebalo da bude, ali nije.
Prema Zakonu o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru (čitaj otpuštanje radnika), nije ista glava u Kuršumliji i Beogradu.

Zašto nismo isti - Nekome kost, nekome krtina
Zašto nismo isti - Nekome kost, nekome krtina

Naime, kad su u pitanju lokalne samouprave, određeno je da u Kuršumliji u opštinskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština, može da radi 11,5 radnika na 1.000 stanovnika, dok u Beogradu 18 radnika.

Po ovome, 1.000 beogradskih glava treba da opslužuje 18 radnika a za 1.000 kuršumlijskih glava dovoljno je 11,5.

Meni se ova matematika ne dopada i budi u meni, najblaže rečeno, otpor. Mogu da razumem da broj radnika u nekim službama u Beogradu treba da bude veći. Recimo, možda imaju veći broj dece po glavi stanovnika ali mi imamo veći broj starih, a matična služba izdaje i umrlice.

Drugi primer: Zašto u Beogradu treba da bude veći broj kurira po glavi stanovnika ili radnika biblioteke-knjige ne čitamo ni mi ni oni. Ipak, polazeći od činjenice da je vlast ozbiljna i da su tri puta merili pre nego što su presekli, shvatio sam da u Beogradu najverovatnije treba mnogo više radnika na održavanju kanalizacije, jer oni gore, a tu ne mislim na građane Beograda, ponekad mnogo s..u.

Možda se prema ovom problemu najbolje postavio Dragan Marković Palma. Bez obzira na matematiku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Palma je rekao da u Jagodini nema viška zaposlenih, i tačka. Ali, jedan je Palma.

Milen Đorđević, Topličke vesti


#   Beograd   Kuršumlija   uprava   Dragan Marković   Dragan Marković Palma   Milen Đorđević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima