Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пирот: Бициклом прелази 20.000 километара

rssBookmark and Share

Пирот 05.12.2015. Пиротске Вести

Белгијанац Флоријан Гофин, кренуо је бициклом у невероватну авантуру, пут бициклом од невероватних 20.000 километара са циљем...

Пирот: Бициклом прелази 20.000 километара

Циљ је да своју мисију искористи како би скренуо пажњу јавности на значај очувања животне средине а како би наша планета постала боље место за живот и будуће нараштаје. На свом путу око света, Флофијан је боравио и у Пироту, а како је изјавио за Пиротске вести, Србија и Пирот ће му остати у одличном сећању. Своју мисију Флоријан испуњава путем свог сајта Sharebybike на коме поставља вести о свом напредовању и земљама кроз које пролази.

-Пре педесетак дана сам кренуо на пут из моје земље, Белгије. Прошао сам Немачку, Аустрију, Словачку, Мађарску и већ десет дана сам у Србији. Пирот је последњи град у Србији пре Бугарске, Турске, Азије, Канаде, Централне Америке. Радим то како би подигао свест људи о чињеници да морамо да се променимо како би променили свет. Велики број људи широм света ради то што радим и ја и морамо да променимо свој однос према свему. Не можемо само да чекамо политичари нешто промене јер своје одлуке они доносе због новца-каже Флоријан, који у својој кампањи настоји да скрене пажњу на значај очувања животне средине, све већу употребу пестицида, на то да огромне количине смећа затрпавају планету, свакодневно уништавање шума, да нестају многе животињске врсте и да би, како би се зауставио овакав поражавајући тренд, морали сви да променимо свој однос према тим проблемима.

-Пут је дугачак око 20.000 километара. У Србији сам десетак дана и већ се осећам као код куће, људи су веома пријатељски настројени, природа је прелепа, људи су много дружељубивији него на северу и искуства су ми одлична. Сви ми се јављају, питају како сам, али нажалост, данас напуштам Србију. У Пироту сам већ два дана и већ сам стекао нове пријатеље-каже Флоријан за Пиротске вести.

Флоријана је у својој кући угостио Пироћанац Бранимир Пејчић који је Пиротским вестима казао да је случајно на друштвеним мрежама сазнао о подухвату.

-Одмах смо изашли у сусрет, понудили смештај и храну, показали Флоријану град. Он је одушевљен нашим градом и нашим људима, културом, чак је остао и дан дуже непланирано зато што му се свиђају људи јер су људи овде насмејани без обзира што немају довољно пара, посла и слично-каже Пејчић.

Флоријан је присуствовао и оснивању Клуба брадоња Пирота. На идеју да оснује овакав клуб дошао је Пироћанац Немања Живковић, а Флоријан се, игром случаја, због браде коју носи, савршено уклопио у целу причу.

-И Флоријан има браду тако да нам је била част да и он присуствује оснивачкој скупштини клуба који је замишљен да промовише борбу против стереотипа, предрасуда, сексизма и да покажемо да неко ко има браду не мора да буде зао човек. Планирамо да младима покажемо да мачоизам и мушкост није исто, а желимо да се бавимо и мушким здрављем, пре свега превентивним јер многи мушкарци пате од депресије на пример од ћелавости, рака, неких других болести-каже Живковић и додаје да сматра да је оснивање Клуба брадоња у Пироту једна од занимљивијих ствари која се догодила у Пироу у последње време.

 

video...

Коментара: 0


#   Пирот   екологија   бициклиста   Свет   Белгија   бицикл   путовање   гост     очување животне средине       Пиротске вести
@pirotskevesti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима