Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Предности електричних бицикала

Bookmark and Share

24.07.2020. Никола Стојановић

Бројне су погодности које вожња електричног бицикла може да вам пружи. Ми ћемо набројати само неке.

Електрични бицикл
Електрични бицикл

Прво, пошто су електрични бицикли слични класичним, за њихову вожњу није вам потребна возачка дозвола. Сва лица која по законској регулативе могу да возе класичан бицикли, могу возити и електрицни бицикл.  За вожњу овог савременог превозног средства није потребно ни осигурање. Пошто се возе по бициклистичким стазама, електрични бицикли су много безбеднија превозна средства него скутери или мотори. А када је безбедност у питању,  ту је и питање максималне брзине која се достиже кључно.

Ипак, брзо и лако се овим бициклом можете извући из саобраћајне гужве и отићи где пожелите. Доступно је и бесплатно паркирање као и за обичне бицикле, па се практично било где можете паркирати. Електрични бицикли имају и опцију за откључавање помоћу читача, односно отиска прста, тако да се не могу наћи тако лако на мети крадљиваца. Међутим, без обзира на опцију за закључвање, увек можете да искористите и ланац за везвивање као и за класичне бицикле.

Пошто се лако преносе, нећете имати проблема приликом путовања возом или градским превозом. Пошто је физичка активност изузетно важна, уз вожњу електричног бицикла побољшаћете кондицију, али ћете уживати и у свежем ваздуху, али ако се уморите или ако је узбрдица несавладива, онда ћете моћи у сваком тренутку да се ослоните на електрични погон. Пошто је електрични мотор заштићен од влаге, можете ова превозна средства возити и по киши, без страха да вам се нешто може десити.

Еколошки и економични производи

Ето, све су ово предности због који се треба при куповини одлучити за електрични бицикл, али пре свега, треба истаћи да су електрични бицикли еколошки производи који штите животну средину од емисије штетних гасова. Они не користе готиво, већ се покрећу на струју, а има и модела који се пуне помоћу соларне енергије.
Но, поврх свега, електрични бицикли ће вам помоћи и да уштедите новац, јер се захваљујући њима знатно смањују трошкови за превоз. А смањује се и ниво емисије угљен-диоксида у ваздуху.
Овај еколошки тренд у свету је одавно познат, а и Србија полако хвата корак са светом, јер се све више нашег становништва одлучује за куповину овог превозног средства. Углавном су се раније поручивали из иностранства, а данас се код нас појављују и домаће фирме које се баве производњом електричних бицикала. Због тога се претпоставља да ће продаја бицикла тек да порасте. Раније то није било могуће, али данас се стара батерија може заменити новом, па је то додатна уштеда за власника електричног бицикла.

Мане елктричних бицикала

Најчеше као мана се истиче цена електричног бицикла, јер је она нешто виша у односу на класични бицикл. Такође, будите обазриви при вожњи и користите кациге, јер као и при вожњи класичниг бицикла и овде сте изложени временским утицајима и могућим повредама.

Електрични бицикли поседују седам или осам брзина и корисници одређују када ће се мотор укључити, па некада може да дође до забуне при вожњи, док се контроле потпуно не савладају. Ипак, на екрану ће вам бити приказано стање батерије и којом брзином се возило креће. Но, упркос наведеним манама, предности су много значајније, па не изненађује што је све већи број људи који се опредељује за ово превозно средство.

Коментара: 1


#   екологија   савети   вожња   бицикл   електрични бицикл
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    СиНиша, 29.11.2020.:
    Може и мало више ангажовања на разради идеје "уради сам" електрични бицикл.
    Могуће је јефтино извести неколико конструкција...


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима