Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prednosti električnih bicikala

Bookmark and Share

24.07.2020. Nikola Stojanović

Brojne su pogodnosti koje vožnja električnog bicikla može da vam pruži. Mi ćemo nabrojati samo neke.

Električni bicikl
Električni bicikl

Prvo, pošto su električni bicikli slični klasičnim, za njihovu vožnju nije vam potrebna vozačka dozvola. Sva lica koja po zakonskoj regulative mogu da voze klasičan bicikli, mogu voziti i elektricni bicikl.  Za vožnju ovog savremenog prevoznog sredstva nije potrebno ni osiguranje. Pošto se voze po biciklističkim stazama, električni bicikli su mnogo bezbednija prevozna sredstva nego skuteri ili motori. A kada je bezbednost u pitanju,  tu je i pitanje maksimalne brzine koja se dostiže ključno.

Ipak, brzo i lako se ovim biciklom možete izvući iz saobraćajne gužve i otići gde poželite. Dostupno je i besplatno parkiranje kao i za obične bicikle, pa se praktično bilo gde možete parkirati. Električni bicikli imaju i opciju za otključavanje pomoću čitača, odnosno otiska prsta, tako da se ne mogu naći tako lako na meti kradljivaca. Međutim, bez obzira na opciju za zaključvanje, uvek možete da iskoristite i lanac za vezvivanje kao i za klasične bicikle.

Pošto se lako prenose, nećete imati problema prilikom putovanja vozom ili gradskim prevozom. Pošto je fizička aktivnost izuzetno važna, uz vožnju električnog bicikla poboljšaćete kondiciju, ali ćete uživati i u svežem vazduhu, ali ako se umorite ili ako je uzbrdica nesavladiva, onda ćete moći u svakom trenutku da se oslonite na električni pogon. Pošto je električni motor zaštićen od vlage, možete ova prevozna sredstva voziti i po kiši, bez straha da vam se nešto može desiti.

Ekološki i ekonomični proizvodi

Eto, sve su ovo prednosti zbog koji se treba pri kupovini odlučiti za električni bicikl, ali pre svega, treba istaći da su električni bicikli ekološki proizvodi koji štite životnu sredinu od emisije štetnih gasova. Oni ne koriste gotivo, već se pokreću na struju, a ima i modela koji se pune pomoću solarne energije.
No, povrh svega, električni bicikli će vam pomoći i da uštedite novac, jer se zahvaljujući njima znatno smanjuju troškovi za prevoz. A smanjuje se i nivo emisije ugljen-dioksida u vazduhu.
Ovaj ekološki trend u svetu je odavno poznat, a i Srbija polako hvata korak sa svetom, jer se sve više našeg stanovništva odlučuje za kupovinu ovog prevoznog sredstva. Uglavnom su se ranije poručivali iz inostranstva, a danas se kod nas pojavljuju i domaće firme koje se bave proizvodnjom električnih bicikala. Zbog toga se pretpostavlja da će prodaja bicikla tek da poraste. Ranije to nije bilo moguće, ali danas se stara baterija može zameniti novom, pa je to dodatna ušteda za vlasnika električnog bicikla.

Mane elktričnih bicikala

Najčeše kao mana se ističe cena električnog bicikla, jer je ona nešto viša u odnosu na klasični bicikl. Takođe, budite obazrivi pri vožnji i koristite kacige, jer kao i pri vožnji klasičnig bicikla i ovde ste izloženi vremenskim uticajima i mogućim povredama.

Električni bicikli poseduju sedam ili osam brzina i korisnici određuju kada će se motor uključiti, pa nekada može da dođe do zabune pri vožnji, dok se kontrole potpuno ne savladaju. Ipak, na ekranu će vam biti prikazano stanje baterije i kojom brzinom se vozilo kreće. No, uprkos navedenim manama, prednosti su mnogo značajnije, pa ne iznenađuje što je sve veći broj ljudi koji se opredeljuje za ovo prevozno sredstvo.

Komentara: 1


#   ekologija   saveti   vožnja   bicikl   električni bicikl
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    SiNiša, 29.11.2020.:
    Može i malo više angažovanja na razradi ideje "uradi sam" električni bicikl.
    Moguće je jeftino izvesti nekoliko konstrukcija...


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima