Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почетак радова изградње "Ауто-пута мира" од Ниша до Приштине средином следеће године

rssBookmark and Share

Ниш 25.11.2020. Јужна Србија Инфо

Министар финансија Синиша Мали потписао је данас са регионалном директорком Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан Жужаном Харгитаи Уговор за финансирање изградње ауто-пута Ниш-Мердаре, деоница до Плочника, који ће, како је Мали истакао, допринети економском развоју целог региона.

Илустрација
Илустрација

Истовремено, потписан је и Уговор о пројекту изградње тог дела ауто-пута, који су са представницом ЕБРД-а потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, као и директор ЈП „Коридори Србије“ Александар Антић.

Укупна вредност пројекта је 225 милиона евра, од чега ЕБРД данашњим споразумом обезбеђује 85 милиона евра. Министар је истакао да Европска инвестициона банка пројекат финансира са 100 милиона евра, а да преосталих 40,6 милиона евра у виду донације обезбеђује Европска унија.

Министар Мали је навео да су ови споразуми између Владе Републике Србије и ЕБРД-а, корак ближе реализацији једног од најважнијих инфраструктурних пројеката који нас очекује наредне године – изградња Ауто-пута мира, од Ниша ка Мердарама, и ка Приштини.

Мали објаснио да се један споразум односи на имплементацију пројекта, док се други односи на завршетак целокупне структуре финансирања за део до Плочника, и додао да се почетак радова очекује средином наредне године.

„Овај пројекат је за нас веома важан из два разлога. Први разлог је што је ово део Вашингтонског споразума који смо потписали пре два месеца, а други је чињеница да ће овај ауто-пут допринети регионалном развоју, бржем протоку роба, људи, али и безбеднијем саобраћају. Све то заједно ће даље унапредити економску повезаност и економски развој целог региона“, нагласио је министар финансија.

Мали је истакао да се пројекат изградње Ауто-пута мира у потпуности уклапа у план Србија 2025, чијом имплементацијом ће се у наредних пет година у инфраструктуру инвестирати преко 14 милијарди евра.

Министар се осврнуо и на планиране капиталне инвестиције у 2021. години и том приликом нагласио да ће се буџетом за наредну годину обезбедити рекордних 330 милијарди динара, што представља 5,5 одсто БДП-а Републике Србије.

„Никада више новца није обезбеђено за капиталне инвестиције. У протеклих пет година изградили смо преко 350 километара нових ауто-путева, наредне године крећемо са изградњом још једног“, рекао је Мали.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истакао је да ће овај пројекат Србију позиционирати као кључну саобраћајну дестинацију у југоисточној Европи.

„Политика председника Републике и Владе Србије је да руши све границе и да отвара економску перспективу како бисмо сви ишли напред. Време које долази испред нас неће бити перспективно у смислу инвестиција приватног сектора, тако да ми као јавни сектор морамо да то компензујемо и да одржимо нашу економију како би очували све оне вредности које смо претходних пет година као Влада Републике Србије постигли“, рекао је Момировић.

Регионална директорка Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан Жужана Харгитаи изјавила је да је ово један од кључних пројеката Европског инвестиционог плана Европске уније и истакла да ће ЕБРД и даље сарађивати са Владом Србије како би помогли финансирању осталих делова овог ауто-пута, али исто тако и свих других кључних инфраструктурних пројеката у Републици Србији.


#   Ниш   Плочник   ауто-пут   Мердаре   Приштина   споразум   Синиша Мали   Коридори Србије   Вашингтон   ауто-пут мира
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима