Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Посета школама и поклони поводом Савиндана од Града и градоначелице Ниша

rssBookmark and Share

Ниш 27.01.2022. Јужна Србија Инфо

Данас је градоначелница Ниша Драгана Сотировски обишла ученике у матичној и истуреним одељењима ОШ „Десанка Макисмовић“ и најмлађим ученицима ове школе уручила поклоне за Савиндан.

Посета школама и поклони поводом Савиндана од Града и градоначелице Ниша

"Поводом Савиндана обишла сам школе у Бубањ Селу, Чокоту и насељу Девети мај. Заједно са градском већницом Маријом Ранђеловић деци најмлађег узраста поделиле смо поклоне. У Бубањ Селу помагала нам је мала Анђела која нас је својом ведрином развеселила и учинила наш сусрет незаборавним. Хвала јој. Од Министарства просвете, науке и технолошког развоја добили смо решење којим се потврђује да су у Бубањ Селу испуњени услови за рад припремне предшколске групе. Основна школа „Десанка Максимовић“ у Чокоту је школа са највише истурених одељења, има их укупно осам. Насеље Девети мај је у експанзији. Довољно разлога да Савиндан проведемо на терену где смо разговарали са родитељима и наставницима и саслушали њихова запажања и предлоге шта је потребно урадити у временима пред нама.

"Циљ Града је да и она деца која живе у приградским насељима или на сеоском подручју имају једнаке услове за ућење, развој и живот као и деца у граду", кзала је Сотировски.

"Немогуће је замислити Србију без Светог Саве, првог српског архиепископа, просветитеља, утемељивача и заштитника школства, дипломату и државника. Немогуће је замислити Србију без светосавља, јер је оно уткано и неодвојиви је део српског националног бића. Свети Сава је оплеменио наше душе врлинама учености, скромности, пожртвованости, истине, праштања, помирљивости и правде. Чувајмо српски језик и српско писмо. Негујмо дело Светог Саве. Срећан вам велики школски празник, поручила је градоначелница Ниша Драгана Сотировски ученицима, студентима, просветним радницима и запосленима у образовању, васпитним и научним установама честитајући им Савиндан.

„Када је просвета у питању данас има пуно тога чиме можемо да се похвалимо. Претходне недеље празника и даривања обрадовани су малишани  од Сићева у ГО Нишка Бања, преко ГО Палилула , ГО Медијана. Нема  градске општине где нисмо отишли и разговарали са родитељима и наставницима и донели  закључке да је појединим школама потребна помоћ у обнови фасада, столарије, дворишта. То је прави пример како на терену можемо да сазнамо шта директоре школа највише мучи“, казала је градоначелница Сотировски.

Она је са Маријом Ранђеловић, градском већницом ресорно задуженом за образовање обишла ученике ОШ „Десанка Максимовић“ у Чокоту и два истурена одељења ове школе која се налазе у насељу „9.мај“ и Бубањ Селу. Разговрала је са ученицима које је за Савиндан обрадовала и поклонима које је припремио Град Ниш. Најмлађи ученици нису крили радост због поклона које су добили са нестрпљењем очекујући да виде шта се у њима налази.

„Данас је велики дан за школство, а нама је као градској власти било важно да посетимо и приградске школе, а не само оне које су у градском језгру, како бисмо видели које су основне потребе тих школа са мањим бројем ђака“, казала је градска већница Марија Ранђеловић.

Додала је да није случајно изабрана ОШ „Десанка Максимовић“ у Чокоту, као и њено истурено одељење у Бубањ Селу.

„За ову школу и ово село ово је велики дан јер смо прошле недеље добили решење Министарства просвете Републике Србије да су остварени услови да се у Бубањ Селу формира одељење за припремну предшколску наставу, што је веома важно  за родитеље деце из овог села у коме ће идуће године бити осам првака“, додала је Ранђеловић.

Основна школа „Десанка Максимовић“ је школа са највећим бројем истурених одељења, има  их осам поред матичне школе.

„То је сложено за  организовање наставе и одржавање објеката јер је ту осам кровова , осам пута неких учионица. Ово је једна од школа која ће бити у фокусу у смислу побољшања услова наставе у 2022.години. Циљ нам је да и она деца која живе у приградским насељима или на сеоском подручју имају једнаке услове за ућење, развој и живот као и деца у граду“, речено је у Чокоту.

Основна школа „Десанка Максимовић“ са истуреним одељењима има 750 ученика. Од осам истурених одељења три су осмогодишња и шест четворогодишња.

„Школску славу прослављамо традиционално, ове године у нешто измењеним условима због епидемије корона вируса, али је идеја остала иста. Да децу упознамо са духом светосавља и основним моралним вредностима. Организована је онлајн приредба и мање приредбе у одељењским заједницама“, казао је директор ове школе Миљан Бојанић.

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   Чокот   Десанка Максимовић ОШ   Марија Ранђеловић
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима