Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poseta školama i pokloni povodom Savindana od Grada i gradonačelice Niša

rssBookmark and Share

Niš 27.01.2022. Južna Srbija Info

Danas je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obišla učenike u matičnoj i isturenim odeljenjima OŠ „Desanka Makismović“ i najmlađim učenicima ove škole uručila poklone za Savindan.

Poseta školama i pokloni povodom Savindana od Grada i gradonačelice Niša

"Povodom Savindana obišla sam škole u Bubanj Selu, Čokotu i naselju Deveti maj. Zajedno sa gradskom većnicom Marijom Ranđelović deci najmlađeg uzrasta podelile smo poklone. U Bubanj Selu pomagala nam je mala Anđela koja nas je svojom vedrinom razveselila i učinila naš susret nezaboravnim. Hvala joj. Od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dobili smo rešenje kojim se potvrđuje da su u Bubanj Selu ispunjeni uslovi za rad pripremne predškolske grupe. Osnovna škola „Desanka Maksimović“ u Čokotu je škola sa najviše isturenih odeljenja, ima ih ukupno osam. Naselje Deveti maj je u ekspanziji. Dovoljno razloga da Savindan provedemo na terenu gde smo razgovarali sa roditeljima i nastavnicima i saslušali njihova zapažanja i predloge šta je potrebno uraditi u vremenima pred nama.

"Cilj Grada je da i ona deca koja žive u prigradskim naseljima ili na seoskom području imaju jednake uslove za ućenje, razvoj i život kao i deca u gradu", kzala je Sotirovski.

"Nemoguće je zamisliti Srbiju bez Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, utemeljivača i zaštitnika školstva, diplomatu i državnika. Nemoguće je zamisliti Srbiju bez svetosavlja, jer je ono utkano i neodvojivi je deo srpskog nacionalnog bića. Sveti Sava je oplemenio naše duše vrlinama učenosti, skromnosti, požrtvovanosti, istine, praštanja, pomirljivosti i pravde. Čuvajmo srpski jezik i srpsko pismo. Negujmo delo Svetog Save. Srećan vam veliki školski praznik, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski učenicima, studentima, prosvetnim radnicima i zaposlenima u obrazovanju, vaspitnim i naučnim ustanovama čestitajući im Savindan.

„Kada je prosveta u pitanju danas ima puno toga čime možemo da se pohvalimo. Prethodne nedelje praznika i darivanja obradovani su mališani  od Sićeva u GO Niška Banja, preko GO Palilula , GO Medijana. Nema  gradske opštine gde nismo otišli i razgovarali sa roditeljima i nastavnicima i doneli  zaključke da je pojedinim školama potrebna pomoć u obnovi fasada, stolarije, dvorišta. To je pravi primer kako na terenu možemo da saznamo šta direktore škola najviše muči“, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

Ona je sa Marijom Ranđelović, gradskom većnicom resorno zaduženom za obrazovanje obišla učenike OŠ „Desanka Maksimović“ u Čokotu i dva isturena odeljenja ove škole koja se nalaze u naselju „9.maj“ i Bubanj Selu. Razgovrala je sa učenicima koje je za Savindan obradovala i poklonima koje je pripremio Grad Niš. Najmlađi učenici nisu krili radost zbog poklona koje su dobili sa nestrpljenjem očekujući da vide šta se u njima nalazi.

„Danas je veliki dan za školstvo, a nama je kao gradskoj vlasti bilo važno da posetimo i prigradske škole, a ne samo one koje su u gradskom jezgru, kako bismo videli koje su osnovne potrebe tih škola sa manjim brojem đaka“, kazala je gradska većnica Marija Ranđelović.

Dodala je da nije slučajno izabrana OŠ „Desanka Maksimović“ u Čokotu, kao i njeno istureno odeljenje u Bubanj Selu.

„Za ovu školu i ovo selo ovo je veliki dan jer smo prošle nedelje dobili rešenje Ministarstva prosvete Republike Srbije da su ostvareni uslovi da se u Bubanj Selu formira odeljenje za pripremnu predškolsku nastavu, što je veoma važno  za roditelje dece iz ovog sela u kome će iduće godine biti osam prvaka“, dodala je Ranđelović.

Osnovna škola „Desanka Maksimović“ je škola sa najvećim brojem isturenih odeljenja, ima  ih osam pored matične škole.

„To je složeno za  organizovanje nastave i održavanje objekata jer je tu osam krovova , osam puta nekih učionica. Ovo je jedna od škola koja će biti u fokusu u smislu poboljšanja uslova nastave u 2022.godini. Cilj nam je da i ona deca koja žive u prigradskim naseljima ili na seoskom području imaju jednake uslove za ućenje, razvoj i život kao i deca u gradu“, rečeno je u Čokotu.

Osnovna škola „Desanka Maksimović“ sa isturenim odeljenjima ima 750 učenika. Od osam isturenih odeljenja tri su osmogodišnja i šest četvorogodišnja.

„Školsku slavu proslavljamo tradicionalno, ove godine u nešto izmenjenim uslovima zbog epidemije korona virusa, ali je ideja ostala ista. Da decu upoznamo sa duhom svetosavlja i osnovnim moralnim vrednostima. Organizovana je onlajn priredba i manje priredbe u odeljenjskim zajednicama“, kazao je direktor ove škole Miljan Bojanić.

 

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Čokot   Desanka Maksimović OŠ
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima