Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Примена и контрола ковид пропусница од 22 часа у угоститељским објектима у затвореном

Bookmark and Share

23.10.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Од вечерас у 22 часа сви гости у угоститељским објектима мораће да имају ковид пропуснице. Улога инспектора данас и сутра ће бити саветодавна, а од понедељка почиње кажњавање. На терену ће бити око 2.400 инспектора, каже министарка Марија Обрадовић и поручује грађанима да ће ово само олакшати живот.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

"Око 2.400 инспектора свих 46 инспекција у Србији ће бити на терену. Оно што јесте важно да нагласимо је да ће вечерас и током сутрашње вечери бити саветодавни надзор, а од понедељка постоји могућност кажњавања, односно писања прекршајних налога", рекла је Обрадовић.

Грађанима је поручила да не треба да се плаше и да не постајемо полицијска држава.

"Инсистирамо само на томе да људима који су вакцинисани олакшамо живот, да добију неке бенефите, да могу много лакше да се крећу, а онима који нису да укажемо на значај вакцинације и да ће после вакцинације моћи лакше да функционишу на јавним местима и затвореним просторима", рекла је министарка.

Додала је и да су у претходна два дана обављене посебне едукације за све инспекције, те да неће бити дозвољено да у надзор иду инспектори који ниси вакцинисани.

"Врло је важно да грађани разумеју да онај који врши надзор први мора да буде вакцинисан, ту апелујем на одговорност и свест свих инспектора и комуналних милицајаца да заиста буду вакцинисани до сада. Али све ово је само корак даље да боље организујемо живот у 'новој нормалности'", рекла је министарка и додала да је вакцинисано од 60 до 70 одсто људи који раде у инспекцији и комуналној милицији.

Подсетила је да је ковид пропусница уствари дигитални сертификат који већ постоји, те да га имају сви вакцинисани. Они који то нису учинили, сертификат могу добити на порталу е-Управе или у пошти, а довољно је имати га и само у мобилном телефону.

Наглашава да ће инспекцијска контрола бити само супервизија, а да су организатори и власници угоститељских објеката у обавези да исконтролишу своје госте, односно да утврде да ли они имају код себе дигитални сертификат.

"И у оном тренутку када покажу сертификат, кју-ар код ће обичном камером на мобилном телефону проверити или ковид редар или инспектор, уколико покаже да је зелено моћи ћете да останете, уколико покаже црвено нећете моћи да останете", каже Обрадовић.

Затварање локала, па казна

Напомиње да ће локал у којем се не поштује ова мера морати да буде испражњен на 24 сата.

"Не можемо да се играмо са овом уредбом. Уколико има људи који не поседују сертификат после 22 часа у затвореном угоститељском објекту, затворићемо на 24 сата. Уколико се наредног дана понови исти случај, наравно идемо даље у ригорознију меру - иде новчано кажњавање од 300.000 за правна лица, нешто мање је за одговорна лица, и 5.000 динара за грађане који се не придржавају мера", рекла је Обрадовић.

Истиче да није реч ни о каквом малтретирању грађана и угоститељских објеката, те да су мере заштите у условима епидемије важиле и до сада.

"Ковид пропусница је само ту да вам олакша живот", рекла је Обрадовић.

Истиче да је контрола у свим местима максимално појачана, али да ће најјача контрола бити у пет градова - Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Суботици.

Апелујује на свест грађана да поштују мере, да не траже рупу у закону и надзору и позвала их је да се вакцинишу. 

"Сваки дан који се невакцинишете помогли сте да сва ова прича око епидемија дуже траје", рекла је Обрадовић и додала:

"Када бисмо ми који смо изгубили некога у породици, а знали смо да тај свесно није био вакцинисан, а изгубили смо га за неколико дана - када бисмо били довољно гласни и причали о томе - само да се вакцинисао преживео би, а не би га однео ковид за пет или 10 дана. Када бисмо били гласни као антиваксери, мислим да би све ишло много брже, много боље, и да бисмо се са ковидом изборили много брже него што то иде овим темпом."


#   угоститељски објекат   Коронавирус   Марија Обрадовић   ковид пропусница
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима