Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Влада усвојила уредбу – без чега од 20 часова не можете у кафиће и ресторане

Bookmark and Share

08.11.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

На седници Владе, која је одржана јутрос, усвојена је нова уредба о примени ковид пропусница. Као што је и најављено, од вечерас ће важити од 20 часова и то не само у угоститељским објектима, већ и у кладионицама, коцкарницама, слот клубовима и другим објектима у којима се организују игре на срећу, саопштено је из Владе. Додаје се да на основу исте уредбе радно време тих објеката више није ограничено.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Новом уредбом прописано је да након 20 часова неће бити могуће боравити у овим објектима без ковид пропуснице, а уколико угоститељски објекти или кладионице раде нон-стоп, улазак без ковид сертификата могућ је тек од шест часова ујутру наредног дана.

Из Владе објашњавају да је ковид пропусница у ствари дигитални зелени сертификат, који сваки грађанин добије када се вакцинише против коронавируса или када добије резултате тестирања на ковид. Дигитални зелени сертификат се може добити имејлом преко еУправе, што је лакши начин, а може се извадити и у најближој пословници Поште Србије.

Улазак у угоститељски објекат, коцкарницу или кладионицу након 20 часа у наредном периоду  омогућиће вам дигитални зелени сертификат који садржи најмање једно од наведеног:

• Доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против ковида 19, којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана,
• Негативан пи-си-ар тест не старији од 72 сата,
• Негативан антигенски тест не старији од 48 сати,
• Доказ о прележаном ковиду у претходних 7 месеци, који се потврђује позитивним пи-си-ар или антигенским тестом,
• Позитиван тест на антитела (IgG), не старији од три месеца, урађен у државној лабораторији.

Свака од ових ставки се већ сада налази у зеленом сертификату свих грађана и при свакој промени (новој дози вакцине, тестирању или обољевању од ковида) аутоматски се испуњава новим подацима. Дигитални зелени сертификат - ковид сертификат можете имати на телефону или одштампан на папиру и он ће се проверавати скенирањем јединственог кју-ар кода.

Циљ увођења ковид сертификата је искључиво заштита здравља свих становника Републике Србије, а никако новчано кажњавање грађана. Стога се Влада Србије нада да ће се и вечерас грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да ће контрола бити додатно појачана.

"Влада Републике Србије се нада да ће стопа вакцинације у нашој земљи додатно расти, с обзиром на то да је масовна вакцинација једини пут до победе над пандемијом корона вируса. Уколико ове мере не буду дале резултат, Влада се неће устручавати од појачавања постојећих и увођења нових епидемијских мера", наводи се у саопштењу.

У Републици Србији доступне су четири врсте вакцина - кинеска вакцина "Синофарм", руска вакцина "спутњик" као и вакцине произвођача "Фајзер" и "Астра-Зенека". Од сутра у нашој земљи почиње и давање вакцине произвођача "Модерна", која се већ дистрибуира вакциналним пунктовима. Вакцинација је могућа на свим вакциналним пунктовима и у домовима здравља свакога дана, укључујући и дане викенда.  


#   Влада Републике Србије   угоститељски објекат   Коронавирус   ковид пропусница
@Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима