Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Демографија мења Статус општине Алексинац - мање одборника (41), мање и већника

rssBookmark and Share

Алексинац 26.12.2018.

На 27. седници Скупштине општине Алексинац пред одборницима се нашло 26 тачака дневног реда, а међу њима и промена Статуса општине Алексинац

Демографија мења Статус општине Алексинац - мање одборника (41), мање и већника

На самом почетку седнице усвојен је Статут општине Алексинац, усаглашен са мишљењем Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Према новом Статуту, након наредних избора број одборника у Скупштини општине уместо досадашњих 55, износиће 41, док ће се број чланова Већа са досадашњих 11 смањити на 9. Поред председника општине и његовог заменика који је члан по функцији, у већу ће бити још седам чланова а што је све у складу са бројем становника општине према последњем попису.

Нови Статут доноси и новине које се тичу избора за Савете месних заједница, извештава портал Алпрес. Чланови Савета бираће се на начин на који се бирају одборници локалне скупштине и посланици за Народну скупштину, непосредним и тајним гласањем.

Након што је секретар скупштине Драган Милојевић образложио предлог Статута, за реч се јавио Бобан Ранђеловић из одборничке групе Одговорно за Алексинац. Он је рекао да је систем урушен и да је због оваквог виђења демократије он „један од пет милиона” што је актуелни транспарент на протестним шетњама у Београду. Нагласивши да не жели да буде родитељ који ће децу да шаље у Немачку, Ранђеловић је напустио седницу.

На предложени Статут примедбе су имали и одборници Светомир Милановић и Братислав Дисић. Милановић је и овог пута говорио о односу локалне самоуправе према месним заједницама, док је Дисић говорећи о предложеном броју одборника рекао да то може довести до тога да у будућем сазиву локалне скупштине сеоска насеља буду без одборника. По њему, поштенији је већински изборни систем јер, како је нагласио, данас имамо одборнике партија а не одборнике грађана.

Овим Статутом уређена су сва три законом предвиђена облика непосредног учешћа грађана у остваривању локалне самоуправе: грађанска иницијатива, збор грађана и референдум. Уређена су још два права грађана: право на петицију (што је новина) и право на притужбе грађана.

Статут је усвојен већином гласова присутних одборника.

Алексинац.Нет

Коментара: 0


#   Алексинац   скупштина   избори   Бобан Ранђеловић   Светомир Милановић   статут   Драган Милојевић   Братислав Дисић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима