Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Demografija menja Status opštine Aleksinac - manje odbornika (41), manje i većnika

rssBookmark and Share

Aleksinac 26.12.2018.

Na 27. sednici Skupštine opštine Aleksinac pred odbornicima se našlo 26 tačaka dnevnog reda, a među njima i promena Statusa opštine Aleksinac

Demografija menja Status opštine Aleksinac - manje odbornika (41), manje i većnika

Na samom početku sednice usvojen je Statut opštine Aleksinac, usaglašen sa mišljenjem Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Prema novom Statutu, nakon narednih izbora broj odbornika u Skupštini opštine umesto dosadašnjih 55, iznosiće 41, dok će se broj članova Veća sa dosadašnjih 11 smanjiti na 9. Pored predsednika opštine i njegovog zamenika koji je član po funkciji, u veću će biti još sedam članova a što je sve u skladu sa brojem stanovnika opštine prema poslednjem popisu.

Novi Statut donosi i novine koje se tiču izbora za Savete mesnih zajednica, izveštava portal Alpres. Članovi Saveta biraće se na način na koji se biraju odbornici lokalne skupštine i poslanici za Narodnu skupštinu, neposrednim i tajnim glasanjem.

Nakon što je sekretar skupštine Dragan Milojević obrazložio predlog Statuta, za reč se javio Boban Ranđelović iz odborničke grupe Odgovorno za Aleksinac. On je rekao da je sistem urušen i da je zbog ovakvog viđenja demokratije on „jedan od pet miliona” što je aktuelni transparent na protestnim šetnjama u Beogradu. Naglasivši da ne želi da bude roditelj koji će decu da šalje u Nemačku, Ranđelović je napustio sednicu.

Na predloženi Statut primedbe su imali i odbornici Svetomir Milanović i Bratislav Disić. Milanović je i ovog puta govorio o odnosu lokalne samouprave prema mesnim zajednicama, dok je Disić govoreći o predloženom broju odbornika rekao da to može dovesti do toga da u budućem sazivu lokalne skupštine seoska naselja budu bez odbornika. Po njemu, pošteniji je većinski izborni sistem jer, kako je naglasio, danas imamo odbornike partija a ne odbornike građana.

Ovim Statutom uređena su sva tri zakonom predviđena oblika neposrednog učešća građana u ostvarivanju lokalne samouprave: građanska inicijativa, zbor građana i referendum. Uređena su još dva prava građana: pravo na peticiju (što je novina) i pravo na pritužbe građana.

Statut je usvojen većinom glasova prisutnih odbornika.

Aleksinac.Net

Komentara: 0


#   Aleksinac   skupština   izbori   Boban Ranđelović   Svetomir Milanović   statut   Dragan Milojević   Bratislav Disić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima