Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Референдум: Могућност гласања ван гласачког места

rssBookmark and Share

Ниш 13.01.2022. Јужна Србија Инфо

На рефрендуму 16. јануара 2022. године моћи ће да гласају и они који из здравствених разлога нису у могућности да дођу на гласачко место, особе са инвалидитетом и немоћна стара лица. Гласач који није у могућности да гласа на гласачком месту може да обавести гласачки одбор, почев од 14. јануара 2022.године од 07.00 сати до 16. јануара 2022.године до 11.00 сати.

Илустрација
Илустрација

Пре дана гласања, гласач обавештава гласачки одбор преко изборне комисије јединице локалне самоуправе (поткомисије), на телефон 018/505-511 и 018/505-514, а на дан гласања обавештава непосредно гласачки одбор уз помоћ лица које само одабере  или то чини преко поткомисије, путем истог телефона или уз помоћ лица које само одабере.

Гласач оболео од заразне болести COVID -19 не сме да има директан контакт са гласачким материјалом и може да гласа искључиво уз помоћ помагача, који уместо њега преузима и предаје гласачки материјал повереницима гласачког одбора, укључујући и одговарајући идентификациони документ тог гласача.

Помагачем у смислу овог упутства сматра се лице које није оболело од заразне болести COVID -19.

Ако ван гласачког места гласа гласач оболео од заразне болести COVID-19, има симптоме те болести или му је одређена мера карантина, чланови гласачког одбора све радње прописане за обављање гласања ван гласачког места врше испред улазних врата стана односно куће у којој борави гласач који гласа ван гласачког места.

Немоћним и спреченим лицем не сматра се лице које због природе посла који обавља није у могућности да у време док је гласачко место отворено обави гласање на гласачком месту.


#   Ниш   референдум   Скупштина града Ниша
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима