Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шеклер ће да "части", aко буде један одсто вакцинисане деце

Bookmark and Share

08.08.2021. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Манифестације са окупљањем великог броја људи попут Егзита, који је посетило 200.000 људи, нису утицале на повећање броја новооболелих од ковида 19, јер су се они окупљали напољу уз поштовање епидемиолошких мера, изјавио је вирусолог и микробиолог Ветеринарског института из Краљева Миланко Шеклер.

Фото: РТС screenshot - Танјуг
Фото: РТС screenshot - Танјуг

Оценио је да би у угоститељским објектима могао да се примени систем као и на великим манифестацијама.

Миланко Шеклер је на ТВ Танјуг рекао да то показује колико је значајна вакцинација и тестирање, што, како је истакао, међутим, то добром делу становништва још увек није јасно.

Додао је и да је мала вероватноћа и да су заразу донели туристи који су се вратили са летовања.

"Они су тамо били на отвореном, на плажи, а у Грчкој и Турској се строго поштују мере у ресторанима, уз сталну дезинфекцију лежаљки и сунцобрана који се користе", подсетио је Шеклер.

Оценио је да ће, међутим, почетак школске године бити тренутак када се може очекивати драстичан скок броја заражених.

"Сада дијагностикујемо око 600 заражених дневно и то усред топлоте и високог УВ зрачења и пре периода када деца крећу у школу, а одрасли се враћају на посао, где ће сви да буду у затвореном. То је моменат који ће да покрене нови скок броја заражених", рекао је Шеклер.

Он истиче да су вакцине пресудне у борби против вируса, јер он иако мутира и повећава преносивост, изазива све слабији патогени ефекат.

"Ја сам рекао да је то што се појавила делта (сој) врло добра вест, јер је потврђено да она не изазива већу смртност и тежу клиничку слику и патогеност. Али онај који се није вакцинисао, не може да рачуна да ће, ако се заразио делтом, то да буде блаже. Неће. За њега неће. Њима је сасвим свеједно да ли су се заразили алфа или делта вирусом, они ће да пролазе кроз исти пакао", био је изричит Шеклер.

О вакцинацији деце 

Шеклер је уверен да обавезна вакцинација деце као услов да могу да похађају школу неће дати резултат.

"По мени је сулудо очекивати да имаш одзив на вакцинацију деце кад нема одзива родитеља те деце. Ако имате у делу популације у који спадају родитељи те деце 25 одсто вакцинисаних, како очекујете да ће обухват вакцинисања деце од тих родитеља да буде већи. Чак и тамо где је један родитељ вакцинисан а други није, неће бити ефекта. Ако буде један одсто вакцинисане деце, ја ћу да частим", рекао је Шеклер.

Додао је да нема смисла у таквим околностима организовати наставу за сваког стотог ученика, а и да нема времена за вакцинацију ученика, јер да то почне одмах, тек средином септембра би деца била заштићена.

"Што се тиче посласка у школу", истиче Шклер, "било би јако важно да се користе ови лепи дани и да проветреност учионица буде врхунска, а да прозори буду отворени и целе ноћи. Последњи радови показују да то даје невероватне ефекте."

Шеклер је оценио да би у угоститељским објектима могао да се примени систем као и на великим манифестацијама.

"То значи да кафа може да се попије само уз потврду да о вакцинисању, прележаном вирусу или негативан тест и уз поштовање правила о ограничењу броја гостију и проветравање ресторана", рекао је Шеклер.

 


#   млади   ученици   Коронавирус   ковид вакцина   Миленко Шеклер
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима