Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тиодоровић: Не заборавимо да мере нису укинуте, посебан апел младима да се вакцинишу

rssBookmark and Share

Ниш 05.07.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

У Србији су званично пре неколико дана регистрована два случаја делта соја коронавируса код путника који су се враћала из Русије. Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже за РТС да, иако овај сој има нешто блажу клиничку слику, брзо се шири, и треба искористити лето да се што већи број грађана вакцинише.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

У последњих недељу дана број новооболелих у Европи драстично је порастао, посебно у Русији и Португалији. Претпоставка да ће корона посустати са доласком лета пада у воду, јер је у Португалији изузетно топло, а делта сој се муњевито проширио, због чега је ова земља предузела драстичне мере заштите. Русија бележи рекордан број оболелих, али и смртних случајева.

"Ситуација је објашњива, и СЗО скреће пажњу да је ситуација озбиљна, иако је делта сој нешто блажи а појачана епидемија се дешава обично у земљама које су се отвориле за масовни туризам, попут Португалије или где се вакцинација одвија споро, попут Русије", објаснио је гостујући у Јутарњем програму Бранислав Тиодоровић.

За разлику од претходних сојева вируса делта сој има нешто другачије симптоме.

"Није карактеристичан губитак чула мириса и укуса већ га прате главобоља, мања температура, кашаљ и бол у грлу. Више личи на неку јачу прехладу али то не значи да га треба узимати олако. Највише се сада јавља код младих јер је код њих најмањи обухват вакцинације", рекао је Тиодоровић.

Према речима епидемиолога у нашој земљи је доста је смањен број позитивних случајева иако у неким крајевима Србије имамо благо повећање. Највећи број се сада открива при тестирању за путовање.

"Због тога је важно да овај период искористимо за вакцинацију а посебан апел иде ка младима који желе да иду на фестивале и журке", поручује Тиодоровић.

Према свим подацима којима располажу наши стручњаци вакцине ефикасно штите од свих сојева укључујући и делта сој.

"То да ли ћемо бити заштићени зависи и од осетљивости организма, ипак није занемарљиво да ако се и разболите немате тешку клиничку слику. Врло је погрешно избегавати вакцинацију током лета јер ћемо онда ући незаштићени у јесен", нагласио је епидемиолог из Ниша.

Према речима Тиодоровића морамо да будемо свесни да се вирус одржава само у човеку. Само са зараженог прелази на незараженог и тако наставља да се одржава у животу.

"Ризик од нула у природи не постоји али уз вакцинацију и поштовање мера ти случајеви били би спорадични. Не заборавимо да мере нису укинуте, препорука је да се маске носе у затвореном, на отвореном то није неопходно али треба држати дистанцу", подсетио је за РТС  епидемиолог Бранисалв Тиодоровић.

ВИДЕО: РТС


#   Ниш   млади   Бранислав Тиодоровић   Коронавирус   ковид вакцина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима