Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tiodorović: Ne zaboravimo da mere nisu ukinute, poseban apel mladima da se vakcinišu

rssBookmark and Share

Niš 05.07.2021. RTS, Južna Srbija Info

U Srbiji su zvanično pre nekoliko dana registrovana dva slučaja delta soja koronavirusa kod putnika koji su se vraćala iz Rusije. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za RTS da, iako ovaj soj ima nešto blažu kliničku sliku, brzo se širi, i treba iskoristiti leto da se što veći broj građana vakciniše.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

U poslednjih nedelju dana broj novoobolelih u Evropi drastično je porastao, posebno u Rusiji i Portugaliji. Pretpostavka da će korona posustati sa dolaskom leta pada u vodu, jer je u Portugaliji izuzetno toplo, a delta soj se munjevito proširio, zbog čega je ova zemlja preduzela drastične mere zaštite. Rusija beleži rekordan broj obolelih, ali i smrtnih slučajeva.

"Situacija je objašnjiva, i SZO skreće pažnju da je situacija ozbiljna, iako je delta soj nešto blaži a pojačana epidemija se dešava obično u zemljama koje su se otvorile za masovni turizam, poput Portugalije ili gde se vakcinacija odvija sporo, poput Rusije", objasnio je gostujući u Jutarnjem programu Branislav Tiodorović.

Za razliku od prethodnih sojeva virusa delta soj ima nešto drugačije simptome.

"Nije karakterističan gubitak čula mirisa i ukusa već ga prate glavobolja, manja temperatura, kašalj i bol u grlu. Više liči na neku jaču prehladu ali to ne znači da ga treba uzimati olako. Najviše se sada javlja kod mladih jer je kod njih najmanji obuhvat vakcinacije", rekao je Tiodorović.

Prema rečima epidemiologa u našoj zemlji je dosta je smanjen broj pozitivnih slučajeva iako u nekim krajevima Srbije imamo blago povećanje. Najveći broj se sada otkriva pri testiranju za putovanje.

"Zbog toga je važno da ovaj period iskoristimo za vakcinaciju a poseban apel ide ka mladima koji žele da idu na festivale i žurke", poručuje Tiodorović.

Prema svim podacima kojima raspolažu naši stručnjaci vakcine efikasno štite od svih sojeva uključujući i delta soj.

"To da li ćemo biti zaštićeni zavisi i od osetljivosti organizma, ipak nije zanemarljivo da ako se i razbolite nemate tešku kliničku sliku. Vrlo je pogrešno izbegavati vakcinaciju tokom leta jer ćemo onda ući nezaštićeni u jesen", naglasio je epidemiolog iz Niša.

Prema rečima Tiodorovića moramo da budemo svesni da se virus održava samo u čoveku. Samo sa zaraženog prelazi na nezaraženog i tako nastavlja da se održava u životu.

"Rizik od nula u prirodi ne postoji ali uz vakcinaciju i poštovanje mera ti slučajevi bili bi sporadični. Ne zaboravimo da mere nisu ukinute, preporuka je da se maske nose u zatvorenom, na otvorenom to nije neophodno ali treba držati distancu", podsetio je za RTS  epidemiolog Branisalv Tiodorović.

VIDEO: RTS


#   Niš   mladi   Branislav Tiodorović   Koronavirus   kovid vakcina
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima