Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Село из којег се сви исељавају, наду враћа изградња пута

rssBookmark and Share

Сокобања 21.11.2017. РТС

На Голаку изнад Сокобање налазе се три најсиромашнија села у том крају – Језеро, Ново Село и Раденковац.
Велика надморска висина, лоши услови и тежак живот на кречњачком терену, натерали су већину становника да се исељава.

Село из којег се сви исељавају, наду враћа изградња пута

На оронулом сеоском дому у Раденковцу, који је некада био школа, стоји нова застава. Они који могу, почели су да га уређују јер, кажу, иако за то много пара треба, од нечега у селу мора да се почне.

"Тешко је живети поготову зими јер аутобус тешко долази, немамо ни продавницу, немамо лекарски надзор који би нам био потребан, бар два пута месечно да неко дође да нас обиђе", каже председник МЗ Раденковац Бобан Стојановић.

У селу, које је 22 километра удаљено од Сокобање, постоје три обележене улице са кућним бројевима, у којима је готово свака друга капија затворена катанцем.

За разлику од равничарских села, ова планинска, попут Раденковца који је на 800 метара надморске висине, са првим јесењим данима имају велику маглу. У овом селу, у центру, готово да и нема никога јер у двадесетак кућа живи 50 људи.

"Зими не можеш никако да одеш у Бању да би купио намирнице. Нема услова, пут је лош, пођеш, пут је завејан", рекао је Животије Миливојевић.

Милош Манојловић каже да је неожењен и да има још пуно таквих. Неће да оде и да се ожени негде другде, јер би морао да остави болесну мајку, а сматра и да ниједна жена неће да дође у ово село.

Четворо деце се школује у Сокобањи.

Људи у подножју Девице живе од сточарства. Наду им, кажу, враћа најава изградње пута којим ће преко планине моћи и до Сврљига.

Никола Рајић каже да је тешко пошто нити има људи, нити има продавнице.

"Да дођемо до прве продавнице да купимо основне животне намирнице треба нам седам километара. То је временски за млађе сат времена, за старије два сата", каже Бобан Стојановић.

А када завеје, живот је овде, кажу, најтежи – јер капије ових људи ретко ко отвара: Деца викендом када имају времена, средом поштар и по неки комшија из два суседна голачка села.

Драгана Сотировски, РТС

video...

Коментара: 6


#   Сокобања   Драгана Сотировски   Ново Село   језеро   Бобан Стојановић   Раденковац
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+) (-)

  Cica, 21.11.2017.:
  Put je samo jedna od opcija za prilaz civilizaciji, prikupljanja namirnica, poseta lekaru i ostale potrebe. Neko je naveo putujući prodavnicu, ako nema puta, ta putujuća prodavnica bi morala da putuje vazdušnom linijom, zar ne?

 • (+) (-)

  zalosno, 21.11.2017.:
  nikome nije palo na pamet da napravi putujucu prodavnicu i da jednom nedeljno obidje ovakva sela.Onakva suma da je farmi i hotela uredjenih staza stranci bi dolazili da disu cist vazduh i da setaju.Ali to je druga tema ,nece recimo Britanci da organizovano salju masovno turiste u Srbiju kao u Albaniju.Tu ima dosta i politike.

 • (+3) (-)

  mišljenje, 21.11.2017.:
  Svi potiču sa sela i od njega kreće život.Isti zaborave na selo,čim se domognu grada.Selo je u stalnom propadanju, jer nema demografske,poljoprivredne strategije.O selu se malo piše,govori, a sve selo daje,hranu-život.U raznim nevoljama, selo je melem.
  Vlade su odgovorne za stanje sela u kome se nalaze, potom mediji, pa tek seljani.

 • (+1) (-)

  Sljivovik selo, 21.11.2017.:
  Isto je I sa selom Sljivovik na Sljivovickom visu jedinom selu na toj planini izmedju Bele Palanke I Babusnice. Selo je na oko 750 metata nv a sama planina je 1258 m. Nekada ovo selo poznato po uzgoju ovaca je Sada pusto. Nema puta ali u 21 veku jos nema ni vode. Rec je o krecnjackoj poroznoj planini pa I malobrojni bunari tokom leta presuse. A do kraja 80-tih zahvaljujuci zadruzi I sigurnom otkupu cvetala je proizvodnja sira, mleka, vurde I prvoklasne jagnjetine.

 • (+4) (-)

  aerodrom@rts, 21.11.2017.:
  Mogu da im izgrade i aerodrom sa medjunarodnim letovima, opet tamo niko nece hteti da se vrati. Dzabe televizije stalno objavljuju priloge o retkim povratnicima na selo, kada je suprotnih primera, sa odlascima iz sela, 1000 puta vise.
  Kao sto kaze Drakce u "Moj rodjak sa sela" - U selo se vraca samo onaj ko je mnogo propao ili mnogo uspeo.
  Mada je proces iseljavanja sa sela stvarno smanjen. Zato jer su svi odavno otisli i vise nema ko da ode.

 • (+1) (-)

  Put je 1/100, 21.11.2017.:
  Ako stvarno mislite da je put ili samo put nada onda ste u dubokom neznanju i predrasudu.


[ Додај коментар ]