Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Становници насеља Брзи Брод не одсустају у борби против далековода

rssBookmark and Share

Ниш 24.10.2022. Виолета Милићевић Нишке вести, Јужна Србија Инфо

"Наоружани" маскама и у комбинезонима, који симболично представљају заститу од далековода који су били планирани да буду изградњени у нишком насељу Брзи Брод, становници овог насеља поново су протестовали и по осми пут поручили да се неће сложити са намером Електромреже Србије да изгради надземне далеководе.

Становници насеља Брзи Брод не одсустају у борби против далековода

„На улици остајемо креативни, у преговорима конкретни. Маска представља отпор или бунт против дела система или појединаца, конкретно у нашем случају против свих оних који подржавају изградњу далековода у Брзом Броду и на тај начин директно угрожавају нас и нашу заједницу“, казали су.

Они су блокирали Булевар цара Константина, а на челу колоне поново је била порука “Биће касно кад вам буде јасно” и “Стоп далеководима”. Поједини су носили и мајице на којима је написано „Када неправда постане закон, отпор постаје дужност“. Са протестима кажу неће стати, све док не испуне свој циљ.

Да подсетимо, становници Брзог Брода кренули су са протестима пре готово два месеца, због изградње далековода чије жице би требало да прођу поред кућа, школе, вртића, игралишта и зелене површине уз саму реку Нишаву, коју многи становници овог града користе за рекреацију. Они су затрпали рупу коју је ископао извођач радова и на том месту поставили крст. У два наврата су спречили наставак радова. Последњи пут извођачу је асистирала и полиција, али су мештани успели на домишљат начин, мирним путем поново да спрече радове. Они су позвали представнике ЕМС-а и Града на јавну дебату и подсетили да је струка оспорила студију Електромреже Србије.

Шта каже струка

Крстић, који се и бави електромагнетним зрачењима и њиховим утицајем на животну средину, дао је стручно мишљење на ажурирану студију о процени утицаја на животну средину за мешовити вод који се гради код насеља Брзи Брод, а због којег мештани протесују уназад месец и по дана.  Он је истакао да студија има низ недостатака. Мишљења је да било која Стручна комисија надлежног републичког органа која има компетенције из заштите животне средине и посебно заштите од нејонизирајућих зрачења не би могла да прихвати ову студију.


#   Ниш   ЕПС   Брзи Брод   далековод
@EPSsnabdevanje @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима