Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stanovnici naselja Brzi Brod ne odsustaju u borbi protiv dalekovoda

rssBookmark and Share

Niš 24.10.2022. Violeta Milićević Niške vesti, Južna Srbija Info

"Naoružani" maskama i u kombinezonima, koji simbolično predstavljaju zastitu od dalekovoda koji su bili planirani da budu izgradnjeni u niškom naselju Brzi Brod, stanovnici ovog naselja ponovo su protestovali i po osmi put poručili da se neće složiti sa namerom Elektromreže Srbije da izgradi nadzemne dalekovode.

Stanovnici naselja Brzi Brod ne odsustaju u borbi protiv dalekovoda

„Na ulici ostajemo kreativni, u pregovorima konkretni. Maska predstavlja otpor ili bunt protiv dela sistema ili pojedinaca, konkretno u našem slučaju protiv svih onih koji podržavaju izgradnju dalekovoda u Brzom Brodu i na taj način direktno ugrožavaju nas i našu zajednicu“, kazali su.

Oni su blokirali Bulevar cara Konstantina, a na čelu kolone ponovo je bila poruka “Biće kasno kad vam bude jasno” i “Stop dalekovodima”. Pojedini su nosili i majice na kojima je napisano „Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost“. Sa protestima kažu neće stati, sve dok ne ispune svoj cilj.

Da podsetimo, stanovnici Brzog Broda krenuli su sa protestima pre gotovo dva meseca, zbog izgradnje dalekovoda čije žice bi trebalo da prođu pored kuća, škole, vrtića, igrališta i zelene površine uz samu reku Nišavu, koju mnogi stanovnici ovog grada koriste za rekreaciju. Oni su zatrpali rupu koju je iskopao izvođač radova i na tom mestu postavili krst. U dva navrata su sprečili nastavak radova. Poslednji put izvođaču je asistirala i policija, ali su meštani uspeli na domišljat način, mirnim putem ponovo da spreče radove. Oni su pozvali predstavnike EMS-a i Grada na javnu debatu i podsetili da je struka osporila studiju Elektromreže Srbije.

Šta kaže struka

Krstić, koji se i bavi elektromagnetnim zračenjima i njihovim uticajem na životnu sredinu, dao je stručno mišljenje na ažuriranu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za mešoviti vod koji se gradi kod naselja Brzi Brod, a zbog kojeg meštani protesuju unazad mesec i po dana.  On je istakao da studija ima niz nedostataka. Mišljenja je da bilo koja Stručna komisija nadležnog republičkog organa koja ima kompetencije iz zaštite životne sredine i posebno zaštite od nejonizirajućih zračenja ne bi mogla da prihvati ovu studiju.


#   Niš   EPS   Brzi Brod   dalekovod
@EPSsnabdevanje @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima