Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стефановић: Обавезни војни рок је реална потреба војске

Bookmark and Share

16.09.2021. РТС. Министарство одбране

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић оценио је да је увођење обавезног војног рока у Србији реална потреба војске, али да не може да каже да ће одлука о томе бити донета ове године зато што, како наводи, има много аспеката на које мора да се рачуна.

Фото: Војска Србије
Фото: Војска Србије

Министар Стефановић је навео да је намера да се почне озбиљна расправа о томе како одлука о обавезном служењу војног рока не би била паушално донета, те додао да Министарство одбране припрема нормативна, законска решења и подзаконске акте.

Додао је да је Генералштаб дао своје мишљење о томе због чега сматрају да нам је потребно увођење редовног служења војног рока.

"Поред мог опредељења да мислим да је то заиста важно и потребно, то јесте и реална потреба војске. Нама треба још војника и драго ми је да видим повећање броја војника на добровољном служењу војног рока, али наравно да још увек није довољно", рекао је Стефановић.

Додао је да се ради на повећању њиховог стандарда, као и да се размишља о различитим моделима служења редовног војног рока.

"Хоћемо да када донесемо одлуку, спреман сам да станем иза тога као министар одбране, да то буде одлука коју ћемо детаљно да образложимо и покажемо шта су модели и квалитет који ће млади људи који дођу да служе војни рок добити и напустити војску са тим, а неки можда остати да раде и даље у војсци", рекао је Стефановић.

"Не желим да они доживљавају да долазе у војску да би очистили ово парче писте или косили траву. Нама они требају у војсци да би научили војничку вештину и да би наша војска имала војнике на које може да рачуна и да смо спемни да бранимо своју земљу у случају да то буде потребно", рекао је министар.


#   Небојша Стефановић   Министарство одбране   Војска Србије   војни рок
@nesastefanovic @mo_i_vs @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима