Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stefanović: Obavezni vojni rok je realna potreba vojske

Bookmark and Share

16.09.2021. RTS. Ministarstvo odbrane

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović ocenio je da je uvođenje obaveznog vojnog roka u Srbiji realna potreba vojske, ali da ne može da kaže da će odluka o tome biti doneta ove godine zato što, kako navodi, ima mnogo aspekata na koje mora da se računa.

Foto: Vojska Srbije
Foto: Vojska Srbije

Ministar Stefanović je naveo da je namera da se počne ozbiljna rasprava o tome kako odluka o obaveznom služenju vojnog roka ne bi bila paušalno doneta, te dodao da Ministarstvo odbrane priprema normativna, zakonska rešenja i podzakonske akte.

Dodao je da je Generalštab dao svoje mišljenje o tome zbog čega smatraju da nam je potrebno uvođenje redovnog služenja vojnog roka.

"Pored mog opredeljenja da mislim da je to zaista važno i potrebno, to jeste i realna potreba vojske. Nama treba još vojnika i drago mi je da vidim povećanje broja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, ali naravno da još uvek nije dovoljno", rekao je Stefanović.

Dodao je da se radi na povećanju njihovog standarda, kao i da se razmišlja o različitim modelima služenja redovnog vojnog roka.

"Hoćemo da kada donesemo odluku, spreman sam da stanem iza toga kao ministar odbrane, da to bude odluka koju ćemo detaljno da obrazložimo i pokažemo šta su modeli i kvalitet koji će mladi ljudi koji dođu da služe vojni rok dobiti i napustiti vojsku sa tim, a neki možda ostati da rade i dalje u vojsci", rekao je Stefanović.

"Ne želim da oni doživljavaju da dolaze u vojsku da bi očistili ovo parče piste ili kosili travu. Nama oni trebaju u vojsci da bi naučili vojničku veštinu i da bi naša vojska imala vojnike na koje može da računa i da smo spemni da branimo svoju zemlju u slučaju da to bude potrebno", rekao je ministar.

Komentara: 0


#   Nebojša Stefanović   Ministarstvo odbrane   Vojska Srbije   vojni rok
@nesastefanovic @mo_i_vs @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima