Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Телефон у руке, без чекања" - решавање проблема на лицу места код начелнице Сотировски

rssBookmark and Share

Ниш 12.08.2020. З.С. Јужна Србија Инфо

Три године године како траје пријем грађна код начелнице Нишвског округа Драгане Сотировски. Бројни проблеми, бројна решења, много лепих идеја које су већ рализоване и нашле своје утемељење у реалном животу.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Као и до сада, и данас су грађани разговарали о својим проблемима, а неки од њих су решавани на лицу места, посредовањем начелице Сотировски.

На који начин надокнадити штету насталу изливањем реке Топлице у Дољевцу и околним селима, која је крајем јуна поплавила, пољопривредна добра, али и добри примери у пракси појединих удружења која су желела да представе начелници Округа Драгани Сотировски како решавају проблеме са којима се њихово чланство среће, обележили су данашњи пријем грађана.

Поштујући све мере предострожности, пријем је одржан у великој сали.

Акција у којој се начелница Сотировски среће са грађанима како би им помогла у решавању проблема које имају и повезујући их са надлежним институцијама на том путу траје већ три године и до сада се са њом срело преко пар хиљада грађана, како из Ниша тако и локалних самоуправа у Округу.

“Доста људи је и сада дошло, много тога су желели да питају и затраже савет, било је и оних који су се жалили, али је било и добрих идеја из праксе које су увек добро дошле, попут идеје коју има Удружење ромских студената.

Они су ме упознали са начином на који су до сада радули на запошљавању маргинализованих група уз подршку међународне организације ГИЗ и њихов рад многима може да послужи као пример”, истакла је Драгана Сотировски и додала да је посебно обрадована тиме када млади људи покажу иницијативу у решавању проблема.

Грађани на дан пријема код начелнице Драгане Сотировски долазе и по савете.

Један од њих је и Иван Станковић из села Шарлинца код Дољевца који је од начелнице тражио савет како и коме да се обрати да би што пре надокнадио штету коју су му нанеле јунске поплаве на пољопривредном газдинству.
                     

“Штета је око два милиона, јер је уништен засад цвећа, поврћа, бостан, све што сам посадио. Све то је било под водом. Тражио сам помоћ и од општине Дољевац сам добио једнократну помоћ од 30 хиљада динара. Хтели смо да поднесомо захтев за одштету, али нам је тада речено да то није потребно јер ће комисија изаћи по службеној дужности. Изашли су, али нису процењивали пољопривредна добра већ само куће. Пољопривредни произвођачи тада нису сагледани”, каже Станковић.
                    

Станковић очекује да им надлежни из Округа саветом помогну, како и коме даље да се обрате за помоћ и процену штете.

Након тренутне реакције и добијања првих сазнања од надлежних, начелница Сотировски је изјавила..
                     

“Овде ћемо повезати произвођаче који су претрпели велику штету са локалном самоуправом у овом случају Дољевац и Министарством пољопривреде, а уколико Министарство има програм за помоћ и подршку пољопривредним произвођачима, онда ће комисија на локалу, да процени у којој је мери направљена штета, и да ли произвођачи могу да аплицирају за помоћ код државе”, каже Сотировски.

Ален Демири, представник Удружења ромских студената, је истако да удружење има 40 Рома који студирају на факултетима Универзитета у Нишу и то су људи који ће након дипломирања да затраже посао.

Истовремено је Удружење изнело податак да Роми који заврше студије, па и они који то не учине, а спадају у теже запосливу категорију, добијају посао.

“Од начелнице очекујемо да нас повеже да локалним самоуправама у неколико округа и послодавцима, како би смо видели које су њихове потребе и каква радна снага потребна да би ми са нашим донаторима подржали наше кориснике за стицање одређених компетенција”, истиче Демири.

Коментара: 0


#   Ниш   Драгана Сотировски   пријемни испит   Нишавски управни округ
#GradonacelnicaN @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима