Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тешки метали у језеру код Блаца

rssBookmark and Share

Блаце 26.09.2015. РТС

Акумулација Придворица, одакле се Блаце и већина околних села снабдева водом за пиће, садржи високу концентрацију тешких метала, који годинама представљеју проблем за пречишћавање воде.

Тешки метали у језеру код Блаца

Ових дана бележи се висок ниво присуства мангана, због кога су и биљке које се налазе уз саму брану, попримиле сиву боју.

Смештено у нетакнутој природи, акумулационо језеро Придворица, представља рај за очи, али, практично, за мештане Блаца, који се одавде снабдевају водом, заправо је сасвим супротно. Присуство тешких метала, са којима се надлежни годинама боре, посебно је изражено у овом периоду године, када ниво језера опадне, а талог исплива на површину.

"Замуљивање бране практично утиче на појаву тих метала мангана и гвожђа пре свега", каже Јовица Ђурковић, в.д. ЈК Блаце.

Биљни свет који се налази  непосредно уз брану, најбољи је индикатор материја присутних у води.

Овде крај језера Придворица крај Блаца наишли смо на интересантну појаву, а то је сива маховина које овде има у изобиљу, а добила је боју највероватније од повећане концентрације мангана.

Надлежни тврде да манган успевају да контролишу и сведу на најмању могућу меру до крајњих  потрошача.

"Ми свакодневно радимо анализе на самом постројењу, а и сви резултати од Института за јавно здравље из Ниша показују да је вода исправна", каже Саша Миљковић, шеф постројења за прераду воде у Придворици.

Мештани Блаца знају за проблем који годинама имају са квалитетом воде за пиће.

"Ми смо навикли на ову воду и немам примедбу.Пијем флаширану воду јер нисам баш сигуран у квалитет", кажу мештани.

Акумулација Придворица једина је алтернатива за водоснабдевање Блаца.

"Зато смо са свим општинама Топличког округа покренули једну иницијативу и упутили је министарствима ресорним за решавање тог проблема као и Влади Републике Србије како би се што више убрзао завршетак пројекта Селова", каже Иван Бургић, председник општине Блаце.

Остале општине Топличког округа, које такође виде завршетак Селове као једино решење проблема водоснабдевања, мучи проблем недостатка воде.

video...

Коментара: 0


#   Блаце   вода   акумулација   председник општине   Иван Бургић   Саша Миљковић     Јовица Ђурковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима