Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Teški metali u jezeru kod Blaca

rssBookmark and Share

Blace 26.09.2015. RTS

Akumulacija Pridvorica, odakle se Blace i većina okolnih sela snabdeva vodom za piće, sadrži visoku koncentraciju teških metala, koji godinama predstavljeju problem za prečišćavanje vode.

Teški metali u jezeru kod Blaca

Ovih dana beleži se visok nivo prisustva mangana, zbog koga su i biljke koje se nalaze uz samu branu, poprimile sivu boju.

Smešteno u netaknutoj prirodi, akumulaciono jezero Pridvorica, predstavlja raj za oči, ali, praktično, za meštane Blaca, koji se odavde snabdevaju vodom, zapravo je sasvim suprotno. Prisustvo teških metala, sa kojima se nadležni godinama bore, posebno je izraženo u ovom periodu godine, kada nivo jezera opadne, a talog ispliva na površinu.

"Zamuljivanje brane praktično utiče na pojavu tih metala mangana i gvožđa pre svega", kaže Jovica Đurković, v.d. JK Blace.

Biljni svet koji se nalazi  neposredno uz branu, najbolji je indikator materija prisutnih u vodi.

Ovde kraj jezera Pridvorica kraj Blaca naišli smo na interesantnu pojavu, a to je siva mahovina koje ovde ima u izobilju, a dobila je boju najverovatnije od povećane koncentracije mangana.

Nadležni tvrde da mangan uspevaju da kontrolišu i svedu na najmanju moguću meru do krajnjih  potrošača.

"Mi svakodnevno radimo analize na samom postrojenju, a i svi rezultati od Instituta za javno zdravlje iz Niša pokazuju da je voda ispravna", kaže Saša Miljković, šef postrojenja za preradu vode u Pridvorici.

Meštani Blaca znaju za problem koji godinama imaju sa kvalitetom vode za piće.

"Mi smo navikli na ovu vodu i nemam primedbu.Pijem flaširanu vodu jer nisam baš siguran u kvalitet", kažu meštani.

Akumulacija Pridvorica jedina je alternativa za vodosnabdevanje Blaca.

"Zato smo sa svim opštinama Topličkog okruga pokrenuli jednu inicijativu i uputili je ministarstvima resornim za rešavanje tog problema kao i Vladi Republike Srbije kako bi se što više ubrzao završetak projekta Selova", kaže Ivan Burgić, predsednik opštine Blace.

Ostale opštine Topličkog okruga, koje takođe vide završetak Selove kao jedino rešenje problema vodosnabdevanja, muči problem nedostatka vode.

video...

Komentara: 0


#   Blace   voda   akumulacija   predsednik opštine   Ivan Burgić   Saša Miljković     Jovica Đurković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima